Vanapaber sõidab Räpinasse taaskasutusse

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodanikuühiskonna mullune aasta tegija SA Pärnu Vabahariduskeskus alustas vanapaberi kogumise hoogkuud ja sõidutab bussiga makulatuuri töötlemisele.
Kodanikuühiskonna mullune aasta tegija SA Pärnu Vabahariduskeskus alustas vanapaberi kogumise hoogkuud ja sõidutab bussiga makulatuuri töötlemisele. Foto: Urmas Luik

Uuendusliku ettevõtmise, koolituse toomisega bussi ja seeläbi maakonnas ühistranspordi mure leevendamisega pälvis SA Pärnu Vabahariduskeskus mullu kohaliku ja üleriigilise tunnustuse kui kodanikuühiskonna aasta tegija.

Tänavune uuenduslik ettevõtmine on sihtasutuse alustatud ja Kodanikuühiskonna Sihtkapitali toetatud projekt “eduVedu”, mis kätkeb nii sotsiaalset ettevõtlust kui keskkonnahoiakute kujundamist ja kestab novembri keskpaigani.

“Meie eesmärk on koguda vanapaberit ja tekitada seejuures aktsiooni ajal võistlusmoment. See tähendab, et tunnistame vähemalt kaheksaliikmelisi sõpruskondi, olgu need siis trepikojanaabrid, klassikaaslased, lasteaiarühmad või mida iganes,” rääkis kõnealuse projekti juht Jana Trink.

Arvandmetele tuginedes tekib Eestis aastas kuni 70 000 tonni makulatuuri, millest kaduvväike osa kogutakse taaskasutuseks.

Nentides, et arenguruumi jagub, pani SA Pärnu Vabahariduskeskus käima “eduVedu” väikebussi, millega kogutud vanapaberi töötleb kokkuleppe kohaselt Räpina paberivabrik. Jõulude eel kiidupäeval tunnustab sihtasutus agaramaid vanapaberi kogujaid.

“Võistlus toimub võistkondade vahel, paremusjärjestuse koostame inimese kohta kogutud vanapaberi koguse järgi ja tublimat võistkonda ootab auhind,” selgitas projekti koordinaator Malle Jürgens.

Jürgens täpsustas, et üleandmisel kaalub projektitoimkond makulatuuri üle ja paneb koguse kirja. Tähele tasub panna, et kogumiseks sobivad trüki-, paljundus-, joonistus- ja kirjutuspaber, raamatud, ajalehed, ajakirjad, kataloogid, rekaamid, aga ka pruun kartong, lainepapp ja jõupaber ning igasugune puhas kuiv kiletamata paber ja papp.

Töökava “eduVedu” algatajad tutvusid töökava kokku pannes Järvamaal Väätsa prügila kogemusega, kus 2003. aastast on toimunud keskkonnateadlikkust suurendav vanapaberi kogumise kampaania. Eelmisel aastal koguti seal õpilase kohta 49 kilo makulatuuri.

“Projekt ei vääri järgimist ainult Pärnus, vaid maakonnaski,” nentis Trink. “Näiteks Pärnu koolides on 6380 õpilast. Võttes aluseks Väätsa näite, on meil linnas võimalik kampaaniaga koguda 312 tonni vanapaberit, aga tonni paberi tootmine makulatuurist säästab 17 puud.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles