Riigikohus saatis naistearsti süüasja uueks arutamiseks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Riigikohtu kriminaalkolleegium saatis vastsündinu invaliidistamises süüdistatava Pärnu haigla naistearsti Carmen Heinväli kriminaalasja uueks arutamiseks Pärnu maakohtule, sest selle menetlemisel oli toimunud mitu olulist rikkumist.

Riigikohtu hinnangul olid Heinvälile (55) süüks arvatava kuriteo faktilised asjaolud nõuetekohaselt tuvastamata, mistõttu maakohus peab seda arutama uuesti uues kohtukoosseisus, ütles riigikohtu pressiesindaja Eveli Kuklane ERRi uudisteportaalile.

Riigikohus märkis, et maakohus ja ringkonnakohus olid arsti süüküsimuse otsustamisel kasutanud tõendina kohtuarstliku komisjoniekspertiisi akti, mis sisaldas küll ekspertide arvamust, kuid selles puudusid nii uuringutulemuste hindamise andmed kui ka eksperdiarvamuse põhjendus.

Samas on need andmed kriminaalmenetlusseadustiku kohaselt ekspertiisiaktis kohustuslikud, mistõttu riigikohus luges puuduliku ekspertiisiakti kohtukõlbmatuks.

Kriminaalkolleegium viitas varasemale riigikohtu praktikale, mille järgi tuleb nõutavad andmed ekspertiisiaktis kohustuslikult kajastada põhjusel, et nende pinnalt on menetlejal ja kohtumenetluse pooltel võimalus veenduda eksperdiarvamuse põhjendatuses ning jälgida arvamuse jõudmise käiku.

"Ekspertiisiakti vastavus esitatud nõuetele tagab ühtlasi süüdistatava kaitseõiguse, sest vaid nende täitmine tagab eksperdiarvamuse põhjendatuse kontrolli," märkis riigikohus.

Et meditsiinialase ekspertiisi vajadus oli antud asja tõendamiseks ilmne, luges riigikohus ilma kõlbliku eksperdiarvamuseta antud asja lahendamise kriminaalmenetlusõiguse oluliseks rikkumiseks.

Süüdistuse järgi jättis Pärnu naistearst Heinväli Pärnu haigla naiste ja laste kliinikus valvearstina tööl olles õigeaegselt osutamata sünnitusabi, mistõttu tekkisid nii emal kui lapsel rasked tervisekahjustused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles