Uue kunsti muuseumis lõhkesid radiaatorid

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue kunsti muuseumis ehitatakse alusmise korruse ruumide soojustamiseks vaheseina.
Uue kunsti muuseumis ehitatakse alusmise korruse ruumide soojustamiseks vaheseina. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu uue kunsti muuseumis lõhkesid külma tõttu radiaatorid, rikutud on osa ruumide põrand ja üle 20 000 krooni maksev keraamikaahi.

Radiaatorite lõhkemisest tingitud kahjustusi on nii Esplanaadi 10 esimesel korrusel kui kõrgemate korruste kabinettides. Täit ülevaadet külmakahjustustest pole veel kellelgi, selleks peaks kõik ruumid läbi käima.

Radiaatorites on praod sees

Ühes teise korruse kabinettidest on põrand kaetud niiskuse tõttu laest langenud värvitükkidega. Pragulisi radiaatoreid asendamata pole võimalik majas kütet sisse lülitada.

“Imelik, et üks eraomanik oma varaga nii ümber käib. Sellisena linn küll talle seda hoonet ei müünud,” ütles uue kunsti muuseumi nõukogu liige Mark Soosaar.

Esplanaadi 10 kuulub osaühingule Herder, maja esimese korruse ruume kasutab kasutusvalduslepingu alusel Pärnu linn. Herder on esitanud kohtusse nõude, et linn maja tagasi võtaks ja talle 49,2 miljonit krooni maksaks, linnavalitsus sellega nõus ei ole ja nõuab kasutusvalduslepingust kinnipidamist.

Linna kasutusvalduse pinnal, nurgapealses näitusesaalis on lõhkenud radiaatorist pritsinud põrandale hulk musta löga, rikkudes kogu põranda. Kui Soosaar vedelikku käega katsus, ei õnnestunud tal pärast kätt lumega puhtaks pesta. “Siin tuleb uus põrand panna,” hindas ta.

Endises raamatukaupluses on radiaatorist pritsinud vedelik rikkunud üle 20 000 krooni maksva keraamikaahju. Radiaatorist on killud väljas, toanurgas koorub laest värvi.

Muuseum on taas avatud

Suuremad näitusesaalid on radiaatorite lõhkemisest pääsenud, sest algul üritas muuseum ruume oma puhuritega kütta ja hiljem tuli linnavalitsus appi, ostes kolm puhurit. Need võimaldasid ruumides neljapäeval Eesti tekstiilikunstnike aastanäituse avada ja tänasest ootab muuseum taas külalisi.

Muuseumi laos pole Soosaar veel igale poole pääsenud, kuid esialgu tundub rikutud olevat üksnes mööbel. Sellest on Soosaarel muidugi kahju, et mõni tema suurtest fotodest on külmast ja niiskusest kaardus, ning tasapisi üritab ta neid näituseruumides kuivatada.

“Kui palju radiaatoreid lõhkenud on, ei tea, igale poole ei pääse sisse. Hoone küttesüsteem lasti küll tühjaks, aga ju jäi sinna piisavalt vett sisse, sest uus omanik pole kordagi küttesüsteemi pesnud,” rääkis Soosaar.

Esmaspäeval lülitas Eesti Energia majas voolu välja, teisipäeval andis tagasi. Majas on jahe, puhurid soojendavad ainult näitusesaale ja fuajeed. Selleks, et soe trepikoja kaudu majas ei hajuks, alustasid REVi töömehed eile linnavalitsuse tellimusel vaheseina ehitamist.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles