Sodijate peletamiseks võeti rongid valve alla

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Edelaraudtee tellis sadadesse tuhandetesse kroonidesse ulatunud kahju ärahoidmiseks öösel jaamades seisvatele reisirongidele turvafirma valve.

Pärnu kaubajaamas seisab öösel veeremite koosseise tavaliselt üks või kaks, mis seni liialt tihti pidid inimeste sõidutamise asemel hoopis töökotta ülevärvimisesse veerema.

“Pärnus on sodimisega palju probleeme olnud,” rääkis Edelaraudtee Halduse ASi juhataja Neddy Kramer. “Seal on ilmselt kasvamas suur hulk noori lootustandvaid kunstnikke, kes rongide peal kätt harjutavad.”

Turvafirma valve peale kulutamine peaks aitama kordades suuremaid väljaminekuid vältida. “Noored grafitimeistrid ei kujuta ette, mida see firmale maksma läheb. Tohutult kulukas on see,” tõdes Kramer. “Kogu Eestis ulatus kahju mullu sadadesse tuhandetesse kroonidesse.”

Samuti on sagenenud vargused rongidest, varastatakse loomulikult metalli.

“Varas lõikab ära värvilise kaabli jupi, mille eest saab pisku, aga meile tekitab kadunud jupp suuri probleeme,” rääkis Kramer. “Kui selgub, et mingi jupike on kuskilt ära krabatud, tuleb enne liinileminekut see kiiresti taastada. See pole lihtne.”

Reisironge valvava turvafirma G4S kommunikatsioonijuht Julia Garanþa rääkis, et Pärnu jaamas on üleval mitu kaamerat, mis katavad kogu ala, kus varem korrarikkumisi toimunud. Kaamerad on sedavõrd võimsad, et neile jääb inimese näost selge pilt. “Kui korrarikkumine toimub, on kaamerapilt politseile edasiandmiseks väga korralik materjal,” sõnas ta.

Peale kaamerate on piirkond kaetud liikumisanduritega, mis annavad häire juhtimiskeskusesse, kus kaamerapildi põhjal otsustatakse edasised sammud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles