Noorte varivalimised laienesid Pärnumaale

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimest korda toimusid noorte varivalimised 2009. aasta kohalike omavalitsuste valimiste eel. Pildil Tartu Kivilinna gümnaasiumi õpilased.
Esimest korda toimusid noorte varivalimised 2009. aasta kohalike omavalitsuste valimiste eel. Pildil Tartu Kivilinna gümnaasiumi õpilased. Foto: Sille Annuk / Postimees

Eesti noorteühenduste liit (ENL) on kuulutanud veebruari varivalimiste kuuks, lähenev noorte riigikogu e-hääletamissimulatsioon on tuult tiibadesse puhunud sel nädalal Pärnu koolides alanud varivalimisdebattidele.

Kui 2009. aasta kohalike omavalitsuste valimise eel hõlmas varivalimiste aktsioon Tallinna ja Tartut, siis nüüd on projekt laienenud kogu Eestisse.

Debatid ja stimulatsioonimängud

ENLi varivalimiste Pärnumaa koordinaator Marian Vares ütles, et küünlakuul toimub Pärnus mitu varivalimistega seotud ettevõtmist, näiteks debatid ja simulatsioonimängud. Peale selle oodatakse kõiki maakonna noori lööma kaasa valimisreklaamiteemalisel õpilastööde konkursil, mille peaauhind on Ordi sülearvuti.

“Varivalimiste projektis osalevad Pärnumaal ka koolide õpilasesindused, kes oma koolis valimispunktid tööle panevad. Tooks välja Rääma põhikooli, kus sealne ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Eve Aul on juba aastaid korraldanud valimiste simulatsioone, mis on suurepärane praktiline harjutus eluks,” kiitis Vares.

Nädala pärast, 18. veebruaril toimub kõigile maakonna noortele mõeldud varivalimiste arutelu Pärnu kontserdimajas infomessil “Suunaja”.

Selgub noorte arvamus

Valimissimulatsioon päädib Eesti Vabariigi aastapäeva järel, 25. veebruaril algava varivalimiste perioodiga, mis jõuab lõpule 3. märtsil.

Varivalida saavad 14-17aastased ehk veel mitte valimisikka jõudnud noored. Valiku saab teha e-hääletusel.

Varese sõnutsi ühtib varivalimiste nimekiri riigikogusse pürgijate nimekirjaga.

Nii saab Pärnumaa noor valida neid kandidaate, kelle erakonnad või üksikkandidaadid on siinses ringkonnas välja pannud.

“Noorte hääled mõistagi päris valimistel arvesse ei lähe, sest ENL lähtub ikka seadustest. Küll pannakse hääletustulemuste põhjal kokku noorte riigikogu ning avaldatakse osalusstatistikat: kõige aktiivsemad piirkonnad, vanuseline osalus. Häälte avalikustamise eesmärk on näidata noorte arvamust ja saata ühiskonda sõnum, et mitte ainult valimisealised inimesed ei peaks osalema ühiskonnaasjades, vaid ka noored, kelle arvamus samuti loeb,” sedastas Vares.

Varivalida võib ükskõik kus, peaasi, et on olemas arvuti ja internetiühendus. Varivalimiste e-hääletussüsteemi saab sisse logida e-kooli parooli, ID-kaardi või internetipanga koodidega. Iga noor tohib hääletada kaks korda.

“Ümberhääletamine on juhuks, kui äkki esimesel korral polnud hääletamispaik privaatne või ei olnud võimalik oma arvamust sundimatult väljendada,” selgitas Vares.

Varivalimiste tulemused tehakse teatavaks 6. märtsil kohe pärast valimispunktide sulgemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles