Varjatud firma kiusab tühjade kõnedega

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telefoninumber 618 9135 kiusab inimesi tühjade kõnedega.
Telefoninumber 618 9135 kiusab inimesi tühjade kõnedega. Foto: Kuvatõmmis

Teie telefon heliseb. Vaatate, et võõras number, mõtlete, kes võiks helistada, ja võtate kõne vastu. Teisel pool pannakse toru aga kohe hargile.

Üks sellistest numbritest on 618 9135. Proovides tagasi helistada, saab vastuseks: «Hetkel ei saa ühendust valitud numbriga». Pisut hiljem proovides on seis sama või annab number kinnist tooni.

Uurides selle numbri tausta internetist, leiab veebilehe Shouldianswer.net (kas ma peaksin vastama) ülestähenduse, et tegu on Eesti lauatelefoniga ja üks inimene on andnud sellele negatiivse hinnangu. Väidetavalt olla tegu petukõnega.

Eesti numbripäringust selgub, et 618 9135 kuulub osaühingule Nord Connect. Oma kodulehel teatab firma, et on globaalne telekommunikatsiooni ettevõte, pakkudes laia teenuse valikut ja garanteerides parimat korrelatsiooni kvaliteedi ja kulutõhususe vahel firma pakutavatele telefoni- ja andmesideteenustele.

E-kirja teel saadetud küsimusele, miks teeb Nord Connect spämmkõnesid, firma ei vasta.

Tehnilise järelevalve ameti side- ja meediateenuste peaspetsialist Miko-Martti Mets teatas, et esitas Nord Connectile päringu seoses nimetatud tühja kõnega, ja selgus, et seda telefoninumbrit kasutab teleturundusettevõte, mis kõnealuse numbri vahendusel korraldab telefonimüüki.

«Kahjuks ei kuulu meie ameti pädevusse teha järelevalvet selle üle, kuidas kliendid sidevahendeid täpsemalt kasutavad ja kellele helistavad,» lisas Mets. «Kui tegu on müügikõnedega, reguleerivad seda valdkonda läbivalt põhiliselt võlaõigusseadus ja tarbijakaitseseadus.»

Mullu oktoobris kirjutas Sakala, et internetifoorumites kurdavad inimesed, et Eesti telefoninumbrilt 5819 1152 saabuvad kõned, mis vastuvõtmise hetkel katkevad, ja kui tagasi helistada, juhtub sama.

Veebilehel Who Calls Me (kes helistab mulle) leidus nimetatud telefoninumbri kohta rida postitusi ja veebilehel CM Security oli selle numbri juures ingliskeelne märksõna «harrasment» («kiusamine»). Veebileht Showcaller liigitas sellelt numbrilt laekuvad kõned rämpskõnede hulka.

Varem oli inimesi niisamamoodi häirinud eeltooduga üsna sarnane telefoninumber 5819 1154.

Tehnilise järelevalve ameti andmetel kuulus number 5819 1152 sidefirmale Tele2, aga Tele2 ise väitis, et numbri omanik on Tele2 klient.

Tele2 keeldus avaldamast, kellele telefoninumber kuulus, küll aga lubas anda numbri omanikule tagasisidet, et inimesed kaebavad tema numbrilt tulevate tühjade kõnede üle.

Sakalale on vihjatud, et niisugustel juhtudel teeb ilmselt telefonimüügifirma automaatset kontrolli, selgitamaks välja telefoninumbreid, millele inimesed vastavad. Seejärel on võimalik neile juba teadlikult helistada, tooteid ja teenuseid pakkuda.

Tõenäoliselt vahetavad müügifirmad kontrollinumbri mõne aja pärast, kui see juba tuntumaks saab ja avalikult negatiivset tagasisidet kogub.

Eesti sidefirmad ja tarbijakaitseamet on mitu korda soovitanud mitte tagasi helistada tundmatutel numbritel, mis teevad vastamata kõnesid. Juhul kui niisuguselt numbrilt saabuv kõne jõutakse vastu võtta, ei too see kahju, aga tagasi helistades võib sattuda hoopis teistsuguse petukõne otsa: kõne hind võib väga kalliks maksma minna.

Copy
Tagasi üles