Edelaraudtee: Jätta Lelle–Pärnu raudtee rahata on ebamõistlik

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lelle-Pärnu raudteelõik.
Lelle-Pärnu raudteelõik. Foto: Edelaraudtee

Valitsuse otsus jätta rahastamata Lelle–Pärnu raudteelõik ei ole Edelaraudtee Infrastruktuuri ASi juhi Rain Kaarjase väitel mõistlik, kuna see nõrgendab kogu Eesti raudteetaristut.

"Riigi otsus on pettumust valmistav ja arusaamatu, kuna Pärnu raudtee on alati olnud Kesk-Eesti ja Pärnumaa elanikele transpordi tuiksoon, mis ühendab mitut tähtsat piirkonda," üles Kaarjas. "Ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi spetsialistid on sama meelt, sest valitsusse arutamiseks saadetud nimekiri sisaldas samuti Lelle–Pärnu lõigu rekonstrueerimist, meile teadmata põhjustel jäi aga lõik rahastuse saanud objektide nimekirjast välja."

Kaarjase kinnitusel on Edelaraudtee valmis leidma raha, et raudtee 100protsendise omafinantseeringuga remontida, kui riik leiab, et raudteeühendus Pärnuga peaks säilima. Ettevõte on nõus garanteerima reisijateveo lepingu vähemalt Rail Balticu valmimiseni.

Foto:
Foto: Foto: Edelaraudtee

"Riiklikus arengukavas "Eesti 2030 +" on ette nähtud Pärnu raudtee säilimine kuni Rail Balticuni, ent ilma rahata ei ole võimalik Lelle–Pärnu lõiku kümme aastat üleval pidada. Sellest tulenevalt oleme valmis ise investeerima," kinnitas Kaarjas. "Haapsalu puhul on näha, et raudtee taastamine on neli korda kallim kui remont."

"Kui remont ära teha, saaksime tõsta tunnikiiruse raudteel 120 kilomeetrini, see annaks tugeva sotsiaalmajandusliku tõuke piirkonnale ja hõlbustaks raudtee äärde jäävate kohalike inimeste elu," lisas Kaarjas.

69,5 kilomeetrit pika Lelle–Pärnu raudtee kapitaalremont kasutatud materjalidega maksaks 17 miljonit eurot, remondi käigus tuleb välja vahetada välja kehvas seisus ballastkillustik, puitliiprid ja paigaldada seniste asemele ajakohased pikirööpad, et vähendada müra ja vibratsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles