Häädemeeste noored alustasid tuletõrjespordiga

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuletõrjesport.
Tuletõrjesport. Foto: Urmas Luik

Häädemeeste vald osaleb ühes Läti partneritega vabatahtliku tuletõrjeliikumise elavdamiseks algatatud projektis “FireSafe”, mille käigus Häädemeeste koolinoored olid tuletõrjelaagris Lätis.

Lätis Naukšeni alevikus ootas Häädemeeste keskkooli 24 ja Metsapoole põhikooli kümmet õpilast spetsiaalne staadion tuletõrjespordiks vajaliku torni ja muu tarvilikuga.

Laagrist võtsid osa 12–18aastased koolinoored, peale Häädemeeste Valmiera ja Naukšeni võistkonnad, ettevõtmist vedas Läti vabatahtlike tuletõrjujate organisatsiooni Valmiera esindus. Laagri eesmärk oli tutvustada lastele tuletõrjesporti.

Häädemeeste lastele andis võistlus esmase kogemuse, pagasiks Oleg Sapkini juhendamisel tehtud paar kodust treeningut.

Teatevõistluses tuli noortel aja peale ronida üle redeli ja takistuse alt läbi, vedada voolikut ja tulekustutit ning ühendada voolikud. Teatepulk oli tuletõrjevooliku joatoru. Teiseks katsumuseks oli aja peale torni ronimine.

“Meie lastel läks seal hästi. Nad olid meeskonnaarvestuses neljandad ja viiendad, kokku võistles kaheksa meeskonda. Naukšenis ja Valmieras on tuletõrjespordil väga pikk traditsioon,” rääkis Häädemeeste projektijuht Tõnu Kiiver.

Kiiver märkis, et laste silmades oli sära ja võistluste käigus tekkis hasart ning kindlasti otsib vald Häädemeestel võimalusi tuletõrjespordiga edasi tegelda.

Reisi teises osas külastasid Häädemeeste noored Valmiera riiklikku päästekomandot ja sealset Läti lõunaosa dispetšerteenistust, Läti vabatahtlikke tuletõrjekomandosid ja Staicele muuseumi.

Ainažis asuvad vabatahtlik tuletõrjekomando ja tuletõrjemuuseum ühe katuse all. Seal said lapsed nii tuletõrjeautode sisse kui katusele ronida, päästerõivaid selga ja kiivrit pähe proovida.

Ühises projektis “FireSafe ehk teadlikkuse tõstmine vabatahtlikust tuletõrjest ja tuleohutusest” osalevad Eesti-Läti programmi toel peale Häädemeeste Aloja ja Salacgriva vald, mis omavalitsuste liitumisel võttis üle Ainaži linna partnerluse, Läti vabatahtlik tuletõrjeühing ning juhtpartnerina Läti riiklik tuletõrje- ja päästeamet.

Noorte tuletõrjelaager oli vaid üks neist projekti tegevustest, millesse Häädemeeste panustab 53 444 eurot (835 864 krooni), sellest 85 protsenti on Euroopa regionaalarengu fondi toetus.

Häädemeeste valla töödest on mahukaim kohaliku päästekeskuse maa-ala planeerimine ja depoo ümberehituse projekti koostamine. Alguse saab ka Häädemeeste, Ainaži ja Staicele muuseumi koostöö.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles