Vandaalid laamendasid öises Pärnus

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas tunnete ära? Need noormehed laamendasidki 29. mai öösel Pärnu hambapolikliiniku juures. Ei saa välistada, et ka Kesklinna lasteaias.
Kas tunnete ära? Need noormehed laamendasidki 29. mai öösel Pärnu hambapolikliiniku juures. Ei saa välistada, et ka Kesklinna lasteaias. Foto: Väljavõte turvasalvestiselt

Ööl vastu pühapäeva jäi Pärnu hambapolikliiniku kaamerasilma ette kamp polikliiniku trepi kõrval kasvava elupuu peal jõudu ja nahaalsust demonstreerinud külmrelvadega varateismelisi.

Noorte, silma järgi hinnates seitsme- kuni 14aastaste huligaanide karistamatusetundest kõneleb ilmekalt seegi, et nad enne raietööd kaamera poole viipasid, olles ilmselt teadlikud sellest, et nende tegevus jäädvustada võidakse.

Öösel kümme minutit pärast ühte, kui lapsed ammu magama peaksid, talletatud videosalvestisel helgib ähvardavalt vastu ühe marakrati käe otsas kõlkunud umbkaudu 40 sentimeetri pikkune ja käelabalaiune matšeete.

Sirguvad sigadeks

Loivaval sammul kooserdas võsa ja jäsemete raiumiseks pasliku relvaga varustatud noormees koos kamraadiga elupuu juurde ja lasi teral välkuda. Ülejäänud neli patsaani kõõlus samal ajal trepikäsipuul, elades vägiteole kaasa.

Minut hiljem, kui käsivarrejämedune puutüvi läbi raiutud, astus üks nagamannidest paar sammu kaamera poole ja esitas selle ees jalalt jalale kareldes ja kätega vehkides võiduka sõjatantsu.

Seejärel lonkisid arulageda vägivallaaktiga maha saanud kaabakad mööda Väike-Kuke tänavat teenindusmaja pargi suunas.

“Lõhutakse ikka, aga minu meelest on kõige hirmsam see, et need on lapsed, kes on öösel väljas. Kus on nende kodud, kus on nende vanemad?” valutas hambapolikliiniku juhataja Maaja Voll noorsoo pärast südant. “Niimoodi nad kasvavadki jultunuks,” lisas Voll, kes varemgi on ülekäte läinud noorukite sigatsemisega kokku puutunud.

Varasematel aastatel on purustatud hambapolikliiniku laternaid, painutatud trepikäsipuid ja katkutud peenrast lilli. Noortel jaguvat jultumust isegi keset päeva oma pahameelt hambaarstide suhtes välja näidata. Ja ega nad end hurjutamisest häirida lase. “Väiksemad kaovad vaikselt minema, aga suuremad hauguvad veel vastu ka,” märkis Voll.

Rüüstati lasteaedagi

Võimalik, et sedakorda hambapolikliiniku juures märatsenud laste teele jäi Pärnu Kesklinna lasteaedki, mis nädalavahetusel samuti huligaanide kätt tunda sai. Seal lammutati mängumaja, lükati ümber puidust kastiauto ja paat. Peale selle katsuti rammu hoovil seisva skulptuuriga.

”Hoovis avanenud pilt tegi meid ääretult kurvaks,” nentis lasteaia juhataja Maire Lulla. Hoolimatult oli kellegi kuri käsi hävitanud selle, mis kaasinimesed lastele südameheadusest loonud olid. Valmistati ju puidust autod lapsevanemate kogutud raha eest, mängumaja aga kinkis lasteaiale üks Pärnu kinnisvarafirmasid.

Praeguseks on lõhutu lasteaia meistrimehe ja vanemate abiga enam-vähem korda seatud, nii et mudilased saavad taas oma armastatud atraktsioonidel turnida. Ent neid lapsi, kes hambapolikliiniku juures laamendasid, ja lasteaias märatsenuid otsib politsei.

“Liialt vara on veel öelda, kas need kaks juhtumit on omavahel seotud, selle selgitavad välja menetlused,” ütles Pärnu politseiosakonna pressiesindaja Hedy Tammeleht, kelle andmetel tuvastab politsei praegu turvalindile jäänud isikuid.

Politseile on Tammelehe sõnutsi teada nii mõnigi Pärnus liikvel noortekamp ja neisse kuulujad. “Kuid jällegi on vara öelda, kas üks või teine kamp on mõne vandaalitsemisega seotud,” nentis ta.



Lastekaitseseadus

§ 23. Alaealise liikumisvabaduse piirang

(1) Laps on kohustatud järgima avalikku korda.

(2) Alla 16aastasel alaealisel on keelatud viibida ilma täiskasvanud saatjata avalikes kohtades kella 23–6. Ajavahemikus 1.06 – 31.08 on alaealisel keelatud täiskasvanud saatjata viibida avalikes kohtades kella 24–5.

Andmed: Riigi Teataja

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles