Pagaripoisid alustas kohaliku leiva ja saia küpsetamist

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Pagaripoiste Pühavaimu tänava kohviku pagar ja müüja Kairi Varik võtab ahjust välja Rannarahva rukkileivad. Peale leiva tehakse siin ka saia ja sepikut.
OÜ Pagaripoiste Pühavaimu tänava kohviku pagar ja müüja Kairi Varik võtab ahjust välja Rannarahva rukkileivad. Peale leiva tehakse siin ka saia ja sepikut. Foto: Ants Liigus

Pärnus Pühavaimu tänaval üle viie aasta tegutsenud kohvik Pagaripoisid avab sel kuul teise kohviku Ringi tänaval bussijaama majas, kus kohapeal küpsetatakse leiba, saia ja muid kondiitritooteid.

OÜ Pagaripoiste turundusjuht Martin Pärn ütles, et ettevõtte teine Pärnu kohvik hakkab pakkuma värskeid saiu, pirukaid ja leiba-saia.

“Kuna kohvik hakkab lahti olema 7–19 ehk päris pikalt, saavad värskeid pirukaid ja pehmet leiba-saia ka hilisemad või varajasemad Pärnusse tulijad ning siit sõitu alustavad inimesed,” arvas Pärn.

Kohvik loodetakse avada enne jaanipäeva 20. juuni paiku, praegu käib Ringi tänaval kunagistes Cibuse kohviku ruumides veel remont.

Pagaripoiste kaubamärgiks loetakse tavaliselt saiakesi, kooke, küpsiseid ja torte, ent kui Pere Leiva omandisse läinud Cibus Pärnus aasta algul saia ja leiva tootmise lõpetas, tähendas suurtootja samm Pagaripoistele kohaliku leiva küpsetamise algust.

“Tõepoolest, värske leiva tahtjate soovidele vastu tulles hakkasime selle aasta kevadest oma Pühavaimu tänava kohvikus rukkileiba küpsetama ja kindlasti teeme seda ka uues, bussijaama kohvikus,” ütles Pärn.

Pagaripoiste müügijuht ja Pärnu kohvikute juhataja Maris Mäesaar arvas, et põhjus, miks pärnakad hakkasid Cibuse leivateo lõppemise järel Pagaripoistest leiba küsima, on asjaolu, et kohalik rahvas on lahtise leiva-saiaga sedavõrd harjunud.

“Kohalikud oleksid väga pettunud, kui lahtist saia-leiba osta ei saaks, seega arvan, et ega Pärnu inimeste toidulaualt need kuhugi kao,” pakkus Mäesaar.

Praegu võimaldab Pühavaimu kohviku ahi küpsetada päevas väikeses koguses, korraga kümne pätsi saia-leiba-sepikut. “Ringi tänaval meil tootmine kindlasti laieneb,” sõnas Mäesaar.

Turundusjuht Pärna ütlust mööda on ettevõte spetsiaalselt suvepealinlaste tarvis välja töötanud täiesti uue leiva-saia-sepikusarja nimega Rannarahva, mida oma kohvikute kõrval tahetakse pakkuda Pärnu kauplustes.

Sarja kuulub kolm toodet. Rannarahva rukkileib on valmistatud traditsioonilise taluleiva retsepti järgi, mida Pärna sõnutsi on nii Pärnu- kui Läänemaal juba sadu aastaid kasutatud.

“Ka Rannarahva kõrvitsasai on Lääne-Eestile iseloomulik toode, sest kõrvitsat hakati saia sisse just rannakülades lisama. Kõrvits on looduslik säilitusaine, mis hoiab ära saia kuivamise,” teadis Pärn.

Sarja kolmas toode on kliisepik, mis on mahe, kiudainerikas ja vähese kalorisisaldusega.

Leivatainast kohvikutes kohapeal ei segata, see jõuab Pärnusse Lihulast, kus asub Pagaripoiste tütarfirma OÜ Lihula Leib.

400grammise ja käsitsi tehtud leivapätsi hind jääb ühe euro kanti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles