Raeküla ranna vesi on suplemiseks must

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeküla rand. Arhiivifoto.
Raeküla rand. Arhiivifoto. Foto: Urmas Luik

Üleeile võetud proovide kohaselt on Pärnus Hirve tänava pikendusele jääva Raeküla ranna vesi suplemiseks liiga must, ületades norme 2,5 kuni neli korda.

Täna saatis OÜ Eesti Keskkonnauuringute Keskus linnavalitsusele kahe supelranna veeproovide tulemused. Vana-Pärnu ranna merevee puhtusenäitajad on head, kuid Raeküla rannas pole soovitav ujuda.

Võetud proovides analüüsiti kolibakterite (soolekepikeste) ja soole enterokokkide sisaldust 100 milliliitris vees. Kolibakterid elutsevad peamiselt imetajate soolestikus ja nende hulk on kasutusel vee mustuse näitajana, enterokokid elavad inimeste soolestikus ja tekitavad nõrga immuunsüsteemiga suplejatel seedetrakti haigusi.

Kolibaktereid oli Raeküla ranna vees neli korda lubatust rohkem. Eestis kehtiva suplusvee normide järgi on lubatud 500 pesa moodustavat ühikut (PMÜ) 100 milliliitris vees, proovi tulemus oli 2000 PMÜ / 100 ml kohta. Mida mustem vesi, seda suurem on tõenäosus, et vees võib olla haigusetekitajaid, kolibakter iseenesest haigusi ei põhjusta.

Soole enterokokkide norm on 200 PMÜ/100 ml vee kohta. Proov näitas 520 pesa moodustavat ühikut. Seedetrakti haiguste vältimiseks tuleks hoiduda vee allaneelamisest, eriti ettevaatlikud peaksid olema tundlikud ja nõrga immuunsüsteemiga inimesed.

Uued proovid võetakse järgmise nädala alguses. Siis on näha, kas mustem vesi Raeküla rannas oli juhuslik või tasub seal suplemisest pikemat aega hoiduda.

Pärnu keskrannas, Mai ja Vana-Pärnu rannas on vesi supluskõlblik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles