Nädalavahetusel püüavad lohed rannas tuult

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädalavahetusel lendleb keskrannas nii suuri kui ka väiksemaid tuulelohesid.
Nädalavahetusel lendleb keskrannas nii suuri kui ka väiksemaid tuulelohesid. Foto: Mailiis Ollino

Sel laupäeval ja pühapäeval saab Pärnu keskrannas näha lendamas kümneid hiiglaslikke tuulelohesid.

“Annaks jumal, et vihma ei tuleks,” tõi välja tuulelohe entusiast Andres Sokk murekoha, mis takistab lendamist. Tuule osas on tema sõnul ideaalne tuul 5 meetrit sekundis. Liiga palju tuult pole Soku hinnangul samuti hea.

Valmistutakse juhuks kui tuult on liiga vähe, selleks puhuks võetakse keskranda kaasa siseruumides lennutatavad lohed, mis on hästi kergest materjalist selgitas Sokk. “Tema pindala on väga suur, mis tekitab õhkpadja. Kui on linnukujuline näiteks, siis tiibade siruulatus on kolm meetrit ja kakskümmend sentimeetrit,” kirjeldas ta. Seda lohet tuleb hoida pidevas liikumises selgitas Sokk lendamise eripära.

Lisaks näeb Pärnu keskrannas suuremaid mahulisi lohesid, mis õhuga täitudes moodustavad erinevaid kujusid, sport- ja trikilohesid.

“Pärnusse kogunevad tuulelohe lennutajad Eestist, Soomest, Venemaalt, Poolast ja võimalik, et ka Šotimaalt,” rääkis Andres Sokk. Eestis väga palju selle ala huvilisi ei ole. Sokk tõi välja kaks tõsisemat tegijat tema ja Ranno Märtsoni näol. Nemad käivad välismaa festivalidel lohesid lennutamas, Pärnuski on tema sõnul üks tihedamini lennutav inimene. Teised lennutavad Soku sõnul mõned korrad aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles