Video: lennundusmuuseumist teekonda alustanud Vene hävitaja jõudis viperusteta Pärnu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna öösel jõudis Pärnusse eile hilisõhtul Tartumaalt lennundusmuusemist teekonda alustanud treiler, mis transportis üht kuulsamat Vene hävituslennukit MIG21. Pärnu lennuväljale jõudnud hävitaja laenutati Peeter Rebase ajaloolise põnevusfilmi „Firebird” võtete tarvis.

Lennuki tõi Pärnusse ülegabariidiliste ja tehniliselt raskete veostega tegelev ettevõte Kaarlaid. Hävitaja transpordi eest vastutanud projektijuhi Heiki Sala jutu järgi jõuti kohale ootamatult lühikese aja, vaid kolme ja poole tunniga.

Mõistagi tohib niisuguste mõõtmetega veoseid transportida üksnes öötundidel.

Sala sõnade järgi pole temal varem sellise laiusega veose transporti varem ette tulnud. Lennuki pikkus ühest tiivaotsast teiseni ulatus 7,2 meetrini. „Õnneks oli liiklus hõre ja teekond kulges probleemideta,” märkis ta.

Mahukat veost turvas neli saateautot – kolm ees ja üks treileri taga. Esimeste masinate ülesanne oli liiklus veoki möödumise ajaks seisata. „Paraku tuleb ikka ette, et mõni autojuht ei tee peatumismärguandest väljagi, aga kui juba veost näevad, saavad aru küll, et põhjust peatuda on,” rääkis Sala. „Tõsi, sõiduautod mahuvad tõesti lennuki tiiva alt läbi.”

Jõudnud Pärnu lennuväljale, prooviti territooriumile sõita ühest külgväravast, kuid see osutus ahtaks. Pärast mõõtmist sai selgeks, et hävituslennukiga saab sisse lennujaama hoone kõrvalt väravast. Kella 10 paiku vuraski treiler koos hävitajaga lennuväljale, kus see angaari paigutati.

Eesti lennundusmuuseumi juht Mati Meos rääkis eile õhtul Tartu Postimehele, et muuseumisse jõudis hävitaja MIG21 2005. aastal Poolast, kus see oli kasutusel õhuväes. „Meil on see nüüd restaureeritud, tegu on väga kena lennukiga,” avaldas Meos. „MIG21 on üks kuulsamaid Vene hävitajaid üldse. See oli esimene Vene lennuk, mis lendas kaks korda kiiremini, kui levib heli.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles