Kodanikuühendus kritiseerib puidutehase eriplaneeringu menetluse pikendamist

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palgid. Foto on illustreeriv.
Palgid. Foto on illustreeriv. Foto: Margus Ansu

Kodanikuühendus Eesti Metsa Abiks (EMA) saatis presidendile, valitsusele ning riigikogu ja Saarde vallavolikogu liikmetele avaliku kirja, milles leidis, et Est-Fori tselluloositehase riigi eriplaneeringu menetluse pikendamine või uue algatamine ei ole kooskõlas ühiskonna ootuste ega valitsuse lubadustega.

Ühendus leidis, et Est-For on varem soovinud Pärnu, Põlva ja Jõgeva maakonna planeeringualast välja jätta, kuna need polevat tehase ehitamise seisukohalt perspektiivsed alad.

Alade muutumine perspektiivseks ei ole põhjendatud, seevastu langeb Saarde vallavolikogus infosüsteemis leitav ennetavalt valmistatud pooldava otsuse loomiskuupäev kokku eelnimetatud riigikohtu otsuse väljakuulutamise kuupäevaga. Seega võib eeldada, et Est-For endiselt ei soovi tehast Saarde valda rajada, vaid kasutab Saarde valda pelgalt abinõuna eriplaneeringu menetluses hoidmiseks, et edaspidigi menetluse eelistest osa saada.

EMA kutsus kirjas üles planeerimisseadust ühiskonnale vastuvõetavamaks muutma, leides, et praegune praktika näib üldsusele tugevalt arendaja poole kallutatuna, ja toonitas, et uuringuid on võimalik teha väljaspool planeeringumenetlust.

Est-For Investi juhatuse liige Aadu Polli kinnitas, et kõikides omavalitsustes, kuhu ettevõte on avalduse saatnud ja palunud võimalust uurida puiduväärindamistehase rajamist, on soov uuringuid teha tõsine.

Puidurafineerimistehase võimalik asukoht Saarde vallas.
Puidurafineerimistehase võimalik asukoht Saarde vallas. Foto: Est-For Invest

“Uuringute lõppedes saab otsustada, kas ja kuhu tehas sobib selliselt, et vastab kõikidele keskkonnanõuetele ega ole vastuolus ootustega elukeskkonna suhtes,” märkis Polli.

Saarde vallavolikogu hääletab homme, kas toetada Est-For Investi taotlust valitsusele ja lubada välja selgitada puidurafineerimistehase rajamise võimalikkus valla territooriumil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles