Mürakad raudkivid jutustavad Eesti riigi sünnilugu

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudkivide rivi Pärnu kesklinnas pajatab riigi sünnilugu.
Raudkivide rivi Pärnu kesklinnas pajatab riigi sünnilugu. Foto: Mailiis Ollino

Sel nädalal paigaldati Pärnu Kuninga tänava põhikooli juurest Rüütli platsini Aia tänavale üheksa suurt raudkivi, mille küljes olevad sildid kajastavad Eesti riigi tekke ajajoont.

“Sümboolsele ajajoonele paigaldatud infotähisel jäädvustatakse sündmused, mis viisid omariikluse väljakuulutamise ja manifesti ettelugemiseni Endla teatri rõdul,” täpsustas linnakujunduse spetsialist Janno Poopuu.

Tekstid ajaloolistest sündmustest koostas Pärnu muuseumi direktor ja ajaloolane Aldur Vunk ja kujunduslahendus valmis koostöös Kamp Arhitektidega.

Ligikaudu meetrikõrguste põllukivide külge metalltahvlitele pannakse lähipäevil kleebised ajaloosündmusi selgitavate tekstidega. Samuti on tahvlitel linnakülaliste tarvis ingliskeelne tõlge.

Raudkividest ajajoone ilmumine linnapilti on osa Rüütli platsi ja Aia tänava rekonstrueerimise projektist, seega lahendus ei nõua linnakassast lisakulutusi.

Kõnealuse piirkonna ümberkujundamine pole sellega lõpetatud. “Järgmises etapis on Aia tänava jalakäijate lõigul plaanis vahetada välja tänava keskel asuv kate ja paigaldada puude alla pingid. Sellega peaks sinna tekkima mõnus istumisala,” selgitas Poopuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles