Kahe siinse kooli õpilased suunduvad kosmosesse

Karoliine Aus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmosekoolide kohtumisel õpiti stratosfääri saadetavat jaama programmeerima.
Kosmosekoolide kohtumisel õpiti stratosfääri saadetavat jaama programmeerima. Foto: Erakogu

Eelmisel nädalal kogunesid kosmosekoolide võrgustiku projektijuhi Jonas Nahkori eestvedamisel Järvamaale Väätsa põhikooli õpilased Eesti eri paigust. Kodumaakonda esindasid Pärnu Vanalinna ja Ülejõe põhikool.

Kohtumisel seadistati ja programmeeriti pisikest, umbes pangakaardi suurust ühest trükkplaadist koosnevat ar­vutit Raspberry, mille mees­konnad saadavad stratosfääri. “Veel mõtlesime selle disaini peale ja kuidas ehitada sondi,” tutvustas õpitut Vanalinna põhikooli kosmoseprogrammi eest vastutaja ja kommunikatsioonijuht Ele Jaanimägi.

Peale jaama kosmose piirimaile saatmise saab Ülejõe põhikooli robootikaringis teha muudki huvitavat kosmoseteemalist, näiteks heeliumipallidega starte. “Samal ajal kui Raspberry reisib kosmose poole, tehakse sellega eri katseid,” seletas protsessi kooli kosmoseprogrammi kommunikatsioonijuht Kristin Kandelin.

Programm kestab kolm aastat. Noored IT- ja füüsikahuvilised võivad teadmised ja oskused proovile panna, rakendada tundides omandatut ja koguda tarkusteri õhukihtidest saadavatest andmetest. “Programm on hea platvorm nüüdisaegsetele õppemeetoditele, kus õpitu reaalsuseks disainitakse,” kiitis Vanalinna põhikooli huvijuht Marje Vaan ettevõtmist.

Eesti kosmosekoolide võrgustiku eestvedajad nimetavad ettevõtmist haridusmaa­ilma SpaceX-iks. Lendude käigus tehakse ühiselt andme­side, atmosfääri ja kaugseire õpilasteadust. Eesmärk on anda koolidele võimalus puutuda kokku kõrgtehnoloogiliste teadusharudega, osaleda rahvusvahelistel võistlustel ja ­uurimistööde konkurssidel Euroo­pa kosmoseagentuuri liikmesriigi vääriliselt.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles