Sotsiaalmeedias leviv trend: juustuviil lapsele näkku

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lapsevanemaid on sotsiaalmeedias haaranud järjekordne hullus: järeltulijale tuleb visata näkku juustuviilakas, filmida järgnevat reaktsiooni ja postitada klipp sotsiaalmeediasse. Eksperdid leiavad aga, et lastega ava­liku tähelepanu püüdmine ei pruugi alati olla mõistlik teguviis.

“Kas me kujutame ette, et keegi hakkaks näiteks Pärnu turul oma kaheaastast last alasti vannitama või viskaks nalja pärast juustuga näkku?” küsib Eesti inimõiguste keskuse jurist ja võrdse kohtlemise ekspert Kelly Grossthal ja vastab: “Ilmselgelt ei sobi see meie väärtushinnangutega, aga sotsiaalmeedias näeme seda sellegipoolest omajagu.”

Grossthal selgitab, et igal lapsel on õigus inimväärikusele ja privaatsusele täpselt nagu täiskasvanul.

Andmekaitse seisukohalt on enne isikuandmete, sealhulgas fotode ja videote avaldamist kohustuslik küsida inimeselt otsest nõusolekut. Enda kohta käivate andmete avalikustamine on inimõigus, aga see peab põhinema ­vabal tahtel. Lapse nimel teeb sellise otsuse vanem, kes omakorda peaks kõigiti tegutsema lapse huvides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles