OTT trotsib ilma ja toob väiketootjad maalt linna

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakaup tuleb otse pesast, keldrist, ahjust ja näitab ettevõtlike väiketootjate leidlikkust.
Maakaup tuleb otse pesast, keldrist, ahjust ja näitab ettevõtlike väiketootjate leidlikkust. Foto: Urmas Luik

Paastukuu tuul on nii vinge, et surub mütsi tugevamini pähe ja kindad kätte, kuid ilmast hoolimata avavad maalt linna sõitnud väiketootjad oma kaubabusside tagaluugid, tõstavad välja lauad-riiulid, täidavad need kiiresti kastide, purkide, karpidega ja jäävad ostjaid ootama. Teisipäev ja neljapäev on Pärnus ja Paikusel OTT-päevad, mil otse tootjalt tarbijale koostöövõrgustik toimib kodukandi saadustest lugupidavatele tarbijatele käe-jala juures.

“Super, et talupidajatel on selline ettevõtmine,” rõõmustas Marju, ostes OTT-kaupa inimesele, kes ise välja tulla ei saa. “See on ju ikka kohapeal kasvatatud ja valmistatud kraam, tootjad teenivad raha sellega ja toetame ostjatena põllumajandust ning oma maakonda kõigepealt.”

Valik ulatub Rummu talu värskest vahtramahlast Mändla talu meeni, Paluka talu kartulist Kapteni talu kohafileeni. Sinna vahele Riina Luige hoidised, Kivisaare veski jahust Leivaka pagariäris valmistatud leivad, Mätiku talumeierei joogijogurt.

“Tuul hakkab alati siis, kui meie OTTi tuleme, vihma ja lund hakkab sadama. Kui kodunt välja tuleme, on seal jumalast ilus ilm,” märkis Luik, kellel abikaasa Taivoga läheb enda sõnutsi võrgustikus kolmas aasta. “Siin seletad ja räägid kogu aeg, mis on millest ja kuidas tehtud ja milleks miski on hea, nagu näiteks naturaalne jõhvikamahl mõjub kui looduslik antibiootikum. Vahepeal mõtlesin, et vähendan sortimenti, aga sellest ei tulnud midagi välja, hoopis juurde tuli tooteid.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles