Teatage teedel hukkunud lindudest (1)

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auto all varju otsivad pääsukesed.
Auto all varju otsivad pääsukesed. Foto: Marina Loštšina

Eesti ornitoloogiaühing kutsub autojuhte, rattureid ja jalakäijaid märkama ja teada andma teedel hukkunud lindudest, et välja selgitada liikluses hukkasaamise mõju meie linnustikule. Andmete kogumine kestab hilissügiseni.

Aasta linnu veebilehel on avatud kaardirakendus, kuhu saab sisestada hukkunud linnu leidmise koha, aja, liigi või kirjelduse. Ornitoloogiaühing kogub andmeid novembri alguseni ja teeb vaatlustest kokkuvõtte, mis aitab täpsustada liikluse mõju Eesti linnustikule.

“Käesoleva aasta lind öösorr on üks sageli teedel hukkuvatest liikidest, sest ta käib sõiduteedel toitumas ja puhkamas. Öösorr aga ei ole ainuke ja teedel saab surma teisigi linde. Seetõttu soovimegi välja selgitada liikluse mõju linnustikule,” selgitab aasta linnu projekti meeskonna liige Renno Nellis.

Nellis lisas, et üle-eestiline esinduslik andmestik teedel hukkunud lindude kohta seni puudub. “Üldjuhul registreeritakse lindude ja loomadega kokkupõrked, kui on tekkinud varaline kahju või on inimesed kannatada saanud. Linnuvaatlejad on registreerinud juhuleide, kuid järeldusteks on andmeid liiga vähe. Liikluskoormus on üha kasvanud ja eeldatavasti muutub liikluse mõju elusloodusele järjest suuremaks ka Eestis,” põhjendas Nellis ettevõtmise vajalikkust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles