Marina Kaljurand: Ministeeriumi naasmine olnuks kui halastusseks (11)

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Marina Kaljurand
Marina Kaljurand Foto: Urmas Luik

Eesti presidendi­valimistel sõnamurdlikult auti mängitud omaaegne välisminister ja mitmekordne suursaadik Marina Kaljurand on poliitikas täie jõuga tagasi. Esialgu küll riigikogu liikmena, kuid teda peetakse küsitluste järgi Euroopa Parlamendi üheks populaarsemaks kandidaadiks.

Mis tunne on jätkata Eesti poliitikas pärast altvedamist presidendivalimistel? Kas hinges okast ei ole?

Muidugi olin pettunud, sest kandideerides ma küll arvestasin, et võin kaotada, kuid mul ei olnud tagavaravariante. Teistel oli, ­kuhu tagasi minna. Panin kõik ühele kaardile, astusin tagasi ­välisministri ametikohalt ja pre­sidendivalimiste lõppedes olin töötu.

Isiklikust pettumusest saab üle, aga enam pettusin süsteemis. Kui valijamehed ei suuda viie seast üht valida, siis on see süsteem läbi kukkunud. Mina teeks nii, et enne valimiskogu välja ei saa, kui president valitud, nagu paavsti valimine. See, mis pärast hakkas, meenutas tõsielusarja stiilis “Eesti otsib naist”. Presidendivalimiste tsükkel oli väga ebaõnnestunud. Lootsin, et süsteemi muudetakse, seda ei tehtud. Nüüd on sellest taas juttu ehk presidendi otsevalimistest, kuid mina seda ei toeta. Parlamentaarse vabariigina on jõud meil paigas.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles