Linn küsib volikogult aktsepti Hiina miljonilinnaga sõbrustamiseks

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Ligemale üheksa miljoni elanikuga Qingdao on Hiina suuruselt 19. linn.
Ligemale üheksa miljoni elanikuga Qingdao on Hiina suuruselt 19. linn. Foto: Www.thatsqingdao.com

Pärnu linnavalitsus saatis volikogu ette eelnõu, millega deputaadid kiidaks heaks Pärnu linna ja Qingdao linna vaheliste koostöölepingu sõlmimise.

Ligemale 50 000 elanikuga Pärnu ja üheksa miljoni asukaga Qingdao plaanitava koostöölepingu eesmärk on sätestada pooltele vastastikku huvi pakkuvad perspektiivsed koostöövaldkonnad ja vastastikune koostöökogemuse vahetamine.

Qingdao on huvitatud majanduskoostööst Pärnuga puidutöötluse, üleilmsete suurettevõtete Euroopa Liitu laienemise ja ettevõtete vahel ärisuhete loomisest. Lisaks tuntakse huvi turismialasest koostööst.

Pärnu linnavalitsuse hnnangul omab turismikoostöö Hiinaga suur potentsiaali. Hiina rahva seas kasvab huvi turismi vastu jõudsalt koos keskklassi ja viimase jõukuse kasvuga. Praegu teeb iga aasta välisreisi juba 80 miljonit hiinlast ja see arv on kasvamas. Eestit külastavate Hiina turistide arv on viimaste aastate jooksul suurenenud kolm korda. Hiina tähtsust näitab ka ettevõtluse arendamise sihtasutuse tegevus, mis avas uued ekspordi kasvuprogrammi Hiina suunal. Hiina turul nähakse väga suurt kasutamata potentsiaali ja Eesti ettevõtetele soovitakse seal pakkuda suuremat abi ja rohkem teenuseid.

“Sidemete loomine hiinlastega on pikaajaline protsess ja erinevalt näiteks EList on Hiinas suur tähtsus riigi- ja omavalitsustegelastel,” ütles Pärnu linnavalitsuse avalike suhete teenistuse juhataja Anu Juurma-Saks.

Milliseid kulutusi koostöölepingu sõlminine Pärnu linnale toob, pole veel selge.

“Kuna täpne tegevuskava pole veel paigas, siis on ka kulusid keeruline ritta seada,” ütles Juurma-Saks.

Praeguste plaanide kohaselt tulevad Qingdao esindajad septembris Pärnusse visiidile.

Pärnu linnapea Romek Kosenkranius, abilinnapea Rainer Aavik, riigikogu liige ja Pärnu volikogu esimees Andres Metsoja ning konsultant Sulev Alajõe külastasid Hiina suuruselt 19. linna eelmisel sügisel.

Hiina idarannikul asuv sadamalinn Qingdao väljendas eelmisel talvel Eesti saatkonnale Pekingis huvi leida endale Eestist sõpruslinn. Pärast kaalumist ja arvestades asjaoluga, et Tallinnal ja Tartul juba on Hiinaga suhted sisse seatud, jäädi peatuma Pärnul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles