Kabli kaudu reisivad värvikad sügisrändurid

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Kõrvuk­räts ootab kannatlikult, millal keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna peaspetsialist Meelis Leivits ta pildile saab.
Kõrvuk­räts ootab kannatlikult, millal keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna peaspetsialist Meelis Leivits ta pildile saab. Foto: Urmas Luik

Ärritunud kõrvukräts ajab sulgkõrvad püsti ja mõtleb, et ajab niimoodi hirmu peale teda hoidvale Meelis Leivitsale, kes on keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna peaspetsialist ja Kabli linnujaamas sügisrändurite uurija.

Päeval peaks suurte kollaste silmadega ümbrust uuriv kaku­line kuusiku varjus redutama. Selle asemel on ta keskpäeval takerdunud suurde linnumõrda, kuni ornitoloogiahuviline Leivits ta sellest välja päästab, andmed kirja paneb ja toreda sulelise tiheda männi okste vahele asetab.

“Kakkude ränne kogub vaikselt hoogu, eelmisel nädalal rõngastasime viie ööga 11 kõrvuk­rätsu, kaks kodukakku, kaks ­laane- ehk karvasjalgkakku ja ühe värbkaku, aga kakkudega on ­parem aeg veel ees,” ennustab Leivits kogemustele ja vaatlus­tele tuginedes. “Sügisrändel on neid ilmselt oodata palju, näriliste ­arvukus on mõnda aega olnud kõrge. Ja sellise toidulaua puhul on kakulised ilmselt edukalt siginud. Eelduste kohaselt kujuneb kõrvukrätsu, karvasjalg-kaku ja värbkakugi püügiarv päris korralikuks, kui mitte rekordiliseks.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles