Meeldetuletus: erakinnistutega külgneva kõnnitee puhastamine ja libedustõrje on kinnistuomaniku kohustus

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Linna heakorraeeskirja järgi lasub erakinnistuomanikel kohustus puhastada erakrundiga külgnevad kõnniteed, samuti tuleb teha libedustõrjet.
Linna heakorraeeskirja järgi lasub erakinnistuomanikel kohustus puhastada erakrundiga külgnevad kõnniteed, samuti tuleb teha libedustõrjet. Foto: Urmas Luik

Nulli ümber kõikuv õhutemperatuur ja sademed muudavad teed ja tänavad kiiresti libedaks, mistõttu tuleb väljas liikudes olla väga ettevaatlik. Pärnu linna tänavate ja kõnniteede libedustõrjega tegelevad hooldusfirmad pidevalt, ent kuna ilmaolud on viimastel päevadel olnud väga heitlikud, muutub olukord kiiresti.

Pärnu linnavalitsus tuletab meelde, et talvistes oludes tasub ühest kohast teise jõudmiseks varuda aega ja kannatust, valida kõnni- või sõidukiirus olude järgi ning kasutada libeduse vastu kõikvõimalikke abinõusid. Näiteks jalakäijatel tasub kanda mittelibiseva tallaga jalatseid või kasutada jääraudu.

“Kuna libedus ja piiratud nähtavus pimedal ajal tekitavad liikluses ohtlikke olukordi, peavad jalakäijad kindlasti kandma helkurit. Helkuri kandmine on vajalik ka linnaruumis, et autojuhid neid kaugelt näeks: ettevaatlikkus ei ole kunagi liiast,” märkis Pärnu linnavalitsuse kommunikatsioonispetsialist Anu Villmann pärnakatele.

Kui pargi teede, bussiliiklusega tänavate ja suuremate kergliiklusteede libedus- ja lumetõrje eest kannab hoolt linn, siis erakinnistutega külgnevate kõnniteede igahommikune puhastus ja libedustõrje on linna heakorraeeskirja järgi kinnistuomanike kohustus.

“Kõige tõhusam meede libeda vastu on puistata kõnniteele graniitsõelmeid. Tuhka ei tohi kõnniteele visata, samuti ei ole soovitav katta jäist teepinda liivaga, sest seda on keeruline kevadel maast kätte saada,” selgitas Villmann. “Graniitsõelmed saab aga lihtsalt kokku pühkida ja tuleval talvel jälle kasutusele võtta.”

Linnaametnik märkis veel, et hooneomanikel tuleb kõrvaldada maja katuse või räästa külge kogunenud varisemisohtlik lumi.

“Kuna praegune pluss- ja miinuskraadide vaheldumine soosib jääpurikate teket, tuleks purikad aegsasti räästa küljest eemaldada, et need ei ohustaks kellegi elu,” rõhutas Villmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles