Linnuvaatluse põhjal on kohal nii sookured kui põldlõokesed

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Sookurgi on märtsis nähtud Lääneranna vallas.
Sookurgi on märtsis nähtud Lääneranna vallas. Foto: Dmitri Kotjuh

Ornitoloogiaühing kutsub huvilisi seitsmendat aastat kirjutama oma aias kohatud lindude, aga ka muude loomade ja taimede kohta veebipäevikut.

Suvist aialinnupäevikut saab pidada iga huviline, kel on aed linnas või maal. SIIN saab luua isikliku päeviku ja kirja panna kõik aias kohatud ja pesitsevad linnud. Lisada saab ka näiteks aias nähtud kahepaikseid, roomajaid ja imetajaid, samuti seda, millal puhkesid õide looduslikud ja aiataimed ning millal ilmusid välja esimesed putukad.

Pärnumaal on oma päeviku avanud juba loodusvaatlejad Tori, Lääneranna, Põhja-Pärnumaa ja Häädemeeste vallas ning Pärnu linnaski.

Päevikutest saab teada, et Tori vallas on nähtud urva- ja jäälindu, põhjavinti ja rabahane. Lääneranna vallas aga sookurge, hiireviud ja põldlõokest. Põhja-Pärnumaal on vaatleja silma hakanud kiivitaja ja nurmkana. Häädemeeste vallas nähti merikotkast ja hallhane.

Suvise aialinnupäeviku koordinaator Meelis Uustal tõdes, et tänavusel talvel läks hilissügis sujuvalt üle varakevadeks.

{image_

embed

}156347{/image_

embed

}

“Jaanuaris hakkasid aedades õitsema lumikellukesed ja veebruaris lisandusid märtsikellukesed. Esimesed rändlinnud ei jõudnud veel jaanuaris tagasi, kuid alates veebruari keskpaigast hakkasid lähirändurid siiski naasma,” selgitas Uustal. “Enne lume tulekut jõudsid peamiselt Lääne- ja Lõuna-Eestisse ning saartele kohale esimesed kiivitajad, põldlõokesed, sookured ja teisedki varajased rändurid. Soe veebruar üllatas linavästriku, must-lepalinnu ja väike-lehelinnu vaatlustega.”

Tänu aialinnupäevikule saab ornitoloogiaühing uusi andmeid aialindude leviku, arvukuse ja pesitsusedukuse kohta, kuid kogub ka fenoloogilisi vaatlusi taimede ja putukate kohta. Tavapäratu talve järel võib ka kevad tuua ootamatuid vaatlusi, mistõttu on nii eelmistel aastatel päevikut pidanud kui ka uute vaatlejate tähelepanekud väga oodatud.

Suvine aialinnupäevik on Eesti suuruselt teine harrastusteaduse algatus, mis sai alguse 2014. aastal. Projektis osaleb 1000 loodushuvilist kogu Eestist ja nad sisestavad päevikutesse üle 27 000 vaatluse aastas. Algatust veab Eesti ornitoloogiaühing.

Päeviku täitmine kestab märtsi algusest 4. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles