Matsalu lahel kadunuks jäänud mees leiti uppununa

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Metsküla koolis õpetajana töötanud 61aastane mees leiti täna õhtul kella 21.30 paiku uppununa.
Metsküla koolis õpetajana töötanud 61aastane mees leiti täna õhtul kella 21.30 paiku uppununa. Foto: Elmo Riig / Sakala

Merevalvekeskusele teatati esmaspäeva õhtul, et Lääneranna vallas Matsalu looduskaitseala kandis läks päeval kanuuga kalale 61aastane mees, kes ei ole lubatud ajaks koju naasnud ega vasta telefonile. Kolmanda otsingupäeva õhtul leiti mees Matsalu lahest umbes kahe meetri sügavuselt eritehnika abil.

Pärnu politseijaoskonna piirkonnapolitseinik Evelin Engel-Lepp kinnitas, et kadunud Hellati surnukeha leiti täna õhtul umbes kella 21.30 paiku.

Sündmuskohal viibinud sihtasutus Kadunud juht Aare Rüütel ütles, et uppunud mees leiti koostöös ettevõtjaga, kellel on veeall otsimiseks eritehnika. "Inimesekujulist objekti märgati tänu sonarile umbes 180 meetri kaugusel Metsküla rannast," täpsustas Rüütel, kelle sõnul tõid uppunu merepõhjast üles tuukrid.

Esmaspäeval umbes kella 13 paiku oli kohalik mees läinud kanuuga lahele kalavõrke kontrollima. Kui ta kella 19ks koju naasnud polnud, teatasid lähedased temast politseile, kes käivitas otsingu.

“Alustasime kohe mehe otsinguid merelt, kaasasime Kaitseliidu ja vabatahtlikud. Suhtlesime mehe lähedastega ja kaasasime otsingutesse politsei- ja piirivalveameti (PPA) kopteri ja drooni. Esmaspäeval kella 22.40 paiku leiti mehe kanuu, aga meest polnud aluses. Kahjuks öösel kella kaheks ei õnnestunud meest leida,” rääkis Engel-Lepp.

Engel-Lepa sõnutsi jätkati mehe otsinguid teisipäeva varahommikul. “Kontrollisime PPA mootorpaatide ja vabatahtlike merepäästjatega Matsalu lahte ning kopteri ja droonidega sealseid laide. Ühes vabatahtlike ja kaitseliitlastega otsisime meest Matsalu lahe äärest rannast.” täpsustas piirkonnapolitseinik.

Teisipäeval kella 21 paiku lõpetati PPA pressiesindaja Kerstin Meresma teatel pimeda saabumise tõttu otsingud kaldal. Enne kella 19 lahkus Matsalu lahelt Haapsalu vabatahtliku merepääste hüdrokopter, mis otsis meest laidude ümbrusest.

Täna jätkunud otsingud ei andnud kella 16ks tulemust. “Jätkasime mehe otsimisega Matsalu lahe piirkonnas ja meile saabunud info kontrollimist, samuti kaasasime töödesse tuukrid. Vabatahtlikud jätkasid mehe otsinguid hüdrokopteriga laidude ümbrusest raskesti ligipääsetavatest kohtadest,” edastas Engel-Lepa ja tänas südamest kõiki vabatahtlikke ja kaitseliitlasi, kes meest otsida aitavad.

Teisipäeva õhtust otsis kadunud meest tema lähedaste palvel ka SA Kadunud Operatiivne otsingugrupp koostöös Muhu ja Haapsalu vabatahtliku merepääste, Kaitseliidu Lääne maleva, Lääneranna vallavalitsuse, politsei, kohalike elanike ja veealuseks otsinguks vajalikku varustust omava ettevõtjaga Matsalu lahe põhja-, lõuna- ja lääneosast.

“Ilmaolud on rasked, tuule kiirus on nii suur, et kell 14 tulid kohalikud väiksemate paatidega lahelt ära, veele jäid vaid merepääste hõljuk ja mõni suurem paat,” kirjeldas olusid Rüütel, kelle hinnangul osales otsingutel ligemale 15 inimest.

Lääne prefektuuri Pärnu politseijaoskonna juht Üllar Kütt selgitas, et kolmapäeval keskendusid tuukrid lahes alale, mis pole hoovustest mõjutatud. “Kogu edasine otsimine sõltub sellest, kas meil on meres piirkonda, kust otsida, sest hoovused teevad oma töö,” ütles Kütt ja tõdes, et juhtum on keeruline. “Surnukeha annab meri üldiselt välja, aga kus, seda ei tea kunagi.”

​Tuukrid jätkasid tööd pimedaski.

Politseil oli homme plaan otsingutega jätkata, kui täna tulemust ei ole. “Kui infot peale ei tule, on raske. Rannaäär vaadatakse kindlasti üle,” kinnitas Kütt. “Osaliselt saab randa kontrollida jalgsi, ligipääsmatul roostikualal kasutame paati, hõljukit ja drooni.”

Toimetuse andmeil on kadunud mees Metsküla kooli õpetaja ja kirglik kalamees, kes esmaspäeval päeval läks kalavõrke kanuuga kontrollima. Kohaliku elaniku jutu järgi leiti mehele kuulunud kanuu võrkudesse takerdununa nõnda, et sellest paistis vaid üks ots. Lähedusest leiti mehe kummijalanõud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles