Amet hoiatab: ingliskeelsed petukõned tuleb katkestada kohe!

Pärnu Postimees
Copy
Suurenenud on petukõnede arv, kus palutakse inimestel edastada helistajale oma pangaandmed ja ligipääsuparoolid.
Suurenenud on petukõnede arv, kus palutakse inimestel edastada helistajale oma pangaandmed ja ligipääsuparoolid. Foto: Aivar Aotäht

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) intsidentide käsitlemise osakond CERT-EE on saanud teateid ingliskeelsete telefonikõnede kohta, kus uuritakse inimese arvuti turvalisuse kohta ja soovitakse sellele ligipääsu. Katkestage sellised kõned otsekohe!

Kõne tuleb välismaiselt numbrilt ja helistaja tutvustab end kui väga usaldusväärse ja rahvusvaheliselt tuntud ettevõtte esindaja. Seejärel hakkab helistaja esitama küsimusi teie arvuti kohta, tuues ettekäändeks, et praeguses olukorras, kus paljud teevad tööd kodunt, on väga oluline, et arvuti oleks kaitstud. Pärast küsimustele vastuste saamist soovib helistaja ligipääsu teie arvutile, et kontrollida, kas see on ikka turvaline. Kui te keeldute, ei heitu helistaja sellest, vaid on väga järjekindel ega lõpeta kõnet.

“Selliste kõnede puhul soovitame kõne otsekohe katkestada ja lisada helistaja musta nimekirja. Mingil juhul ärge andke kellelegi tundmatule ligipääsu oma arvutile,” rõhutas CERT-EE juht Tõnu Tammer.

“Petukõne eesmärk pole veel selge. Näiteks võib pettur üritada müüa hirmuvara (scareware) tooteid, mis justkui leiavad teie arvutist pahavara, ning makstes teatud summa, saate nendest pahalastest lahti. On ka võimalus, et petturi eesmärk on varastada teie kontode või krediitkaardi andmeid,” nentis Tammer.

Kui saite sellise kõne, seda ei katkestanud ja lubasite petturi oma arvuti ligi, tuleb kohe pöörduda pädeva IT-spetsialisti poole ja teavitada juhtumist ka CERT-EEd (cert@cert.ee).

Vahetage kohe paroolid, mis võisid ründe käigus lekkida. Kui on kahtlus, et pettur tegi teie pangakonto kaudu makseid, võtke ühendust pangaga. Samuti katkestage internetiühendus ja laske viirustõrjeprogrammil teha arvutis süvaskaneering.

CERT-EE tuvastab, jälgib ja lahendab Eesti arvutivõrkudes küberintsidente, teavitab ohtudest ja korraldab ennetust ööpäev läbi 2015. aasta suvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles