Haneseirele oodatakse appi vabatahtlikke

Pärnu Postimees
Copy
Pärnumaal loendatud hanede info tuleb edastada Eesti ornitoloogiaühingule.
Pärnumaal loendatud hanede info tuleb edastada Eesti ornitoloogiaühingule. Foto: Sille Annuk

Eesti ornitoloogiaühingu eestvõttel algab täna kolmas haneseire loendusperiood. Lindude vaatluses ja loenduses on kaasa lööma oodatud vabatahtlikud linnutundjad kõikjalt Eestist. 

Haneseire kolmas ja ühtlasi viimane loendusperiood vältab 7.–12. maini, keskne loenduspäev on pühapäev.

Kõige efektiivsem on hanesid loendada hommikusel väljalennul ööbimispaigast või õhtusel sisselennul ööbimispaika: mereranda, siselahele, järvele, rabale, poldrile. Loendus peab algama kindlasti tund enne päikesetõusu ja kestma vähemalt kella 10ni või kuni loendaja on kindel, et kõik haned on suundunud põldudele. Õhtune loendus peab algama kolm tundi enne päikeseloojangut ja vältama pimedani. Kolmas variant on loendada hanesid päevasel sisselennul puhkepaika kella 10 ajal või hanede peatuse ajal nende päevases puhkepaigas 13–14, loenduse kestus peaks olema vähemasti tund.

Kuna puhkepaigas on koos tuhandeid hanesid, on lindude arvukust keeruline hinnata. Sestap tasub nad mitu korda üle lugeda, et veenduda tulemuse õigsuses.

Kui loendada hanesid põldudel päevase toitumise ajal, tuleb veenduda, et linde ei loendata topelt.

Pärnumaal kaardistatud tulemused peaks pärast iga loenduskorda sisestama andmehalduse keskkonda PlutoF, loodusvaatluste andmebaasi või saatma e-postiga seire koordinaatorile Ivar Ojastele meiliaadressil ivar.ojaste@gmail.com.

Peale loendustulemuste on oodatud fotod rabahanedest, et määrata rabahane alamliike. Fotod peavad olema teravad, piltidel peab selgelt näha olema lindude kaela värv, pea ja noka kuju ja noka muster. Pildid tuleb lisada ühes loendusandmetega andmebaasi või saata Ojastele infoga kes, millal ja kus (koordinaadid) pildistas.

Kui ühest haneparvest õnnestus teha mitu pilti, peab kindlasti märkima, et tegemist on sama parve, kuid eri lindudega. Fotosid kasutatakse ainult autorite nõusolekul ja neile viidates.

Loendusandmeid läheb vaja hanede rändepildi kaardistamiseks, samuti nende kaitse- ja ohjamiskava koostamisel.

Eestis võib looduses kohata kolme haneliiki: hall-, raba- ja laukhanesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles