Tuntuima kihnlase sünnipaik jõuab virtuaalsele kaardile

Pärnu Postimees
Copy
Kihnus Kaerametsa talu õuel avatakse mälestustahvel, millega tähistatakse kooliõpetaja ja koduloolase Theodor Saare sünnikoht. Foto on illustreeriv.
Kihnus Kaerametsa talu õuel avatakse mälestustahvel, millega tähistatakse kooliõpetaja ja koduloolase Theodor Saare sünnikoht. Foto on illustreeriv. Foto: Mailiis Ollino

Kaerametsa talu õuel avatakse laupäeval mälestustahvel, millega tähistatakse kooliõpetaja ja koduloolase Theodor Saare (20. märts 1906 –26. märts 1984) sünnikoht.

Kihnlastele Kaerametsa Veeda sünnikoha tähistamise algataja on MTÜ Kihnu Elav Pärimus, mis tegi koostööd Peeter Volkonskiga, kes algatas üleriigilise Eesti kultuuri- ja ajalootegelaste sünnikodude tähistamise projekti “Sünnipaik” ja tuleb teatavasti ise saarele.

Kihnu Elava Pärimuse juhatuse liige Mare Mätas mainis, et peale Saare sünnikodu märgitakse kõnealuse projektiga ära Kihnu Jõnnu (Enn Uuetoa) sünnipaik, kuhu on paigaldatud mälestuskivi ja teabetahvel. Mõlema kihnlase sünnikodu leiab huviline edaspidi QR-koodi järgi.

Näitleja, laulja ja lavastaja Volkonski alustas “Sünnipaiga” projektiga tunamullu ja tema hinnangul on vähemalt 300 mälestuskivi või -plaadiga kas tähistatud või tähistamist vajavat paika. Ettevõtmisega valmib Eesti Rahva Muuseumile virtuaalne kaart, avalikult kättesaadav digitaalne andmekogu veebiplatvormidel, millele lisanduvad klipid kohalike jutuga.

Thedor Saare abikaasa Siina Saar oli pärimuskultuuri hoidja ja arendaja ning rahvamaja juhataja. SA Kihnu Kultuuriruum annab välja Theodor Saare nimelist pärimuspreemiat, millega väärtustatakse tema töö jätkajaid.

Kaerametsa Veedat tunti kui pärimusmuusikut, viiuldajat, kelle salvestuste järgi õpivad Kihnu viiulifestivalil osalejaidki. Ta on läinud ajalukku kui Eesti Rahva Muuseumi ja emakeele seltsi agar kaastööline ning Kihnu muuseumi asutaja.

Kolm tuntumat kihnlast on legendaarne kapten Kihnu Jõnn, laululooja Kihnu Virve ja Kaerametsa Veeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles