Algas sügisene haneloendus

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Hallhani on valdavalt halli karva, keha alapool on rinnast alates valge.
Hallhani on valdavalt halli karva, keha alapool on rinnast alates valge. Foto: Henn Soodla

Eesti ornitoloogiaühing kutsub linnuhuvilisi osalema 28. septembrini kestval haneseire sügisesel loendusperioodil. Oodatud on vaatlusandmed kogu Eestist, eeskätt aga hallhane kohta rannikualalt.

Hallhane elupaigad on roostikud ja rannaniidud, sügisesel läbirändel aga peatuvad nad sageli parvedena põldudel, aasadel ja muudel lagedatel aladel.

Ornitoloogiaühingu eestvedamisel toimuva tänavuse viimase haneseire loendusperiood vältab 14.–28. septembrini, kesksed loenduspäevad on 20.–21. september. 

Kõige tõhusam on hanesid loendada hommikusel väljalennul ööbimispaigast või õhtusel sisselennul ööbimiskohta: mereranda, siselahte, järvele, rappa, poldrile.

Loendus peab algama kindlasti tund enne päikesetõusu ja kestma vähemalt kella kümneni või kuni loendaja on kindel, et kõik haned on suundunud põldudele. Õhtune loendus peab algama kolm tundi enne päikeseloojangut ja kestma pimedani.

Kolmas variant on loendada hanesid päevasel sisselennul puhkepaika kella kümne ajal või hanede peatuse ajal nende päevases puhkepaigas 13–14, loenduse kestus peaks olema vähemalt tund.

Puhkepaigas võib koos olla tuhandeid hanesid ja siis on lindude arvukust hinnata keerulisem. Seepärast tasub haned mitu korda üle lugeda, et veenduda tulemuse õigsuses. Kui loendada hanesid põldudel päevase toitumise ajal, tuleb veenduda, et linde ei loendata topelt.

Tulemused tuleb pärast loendust sisestada andmehalduse keskkonda PlutoF, loodusvaatluste andmebaasi või saata e-postiga seire koordinaatorile Ivar Ojastele meiliaadressil ivar.ojaste@gmail.com.

Kevadised loendusperioodid olid aprillis ja mais. Pärnumaal tehti viimane hallhane loodusvaatlus mais Võiste alevikus.

Loendusandmeid on vaja hanede rändepildi kaardistamisel, samuti hanede kaitse- ja ohjamiskava koostamisel.

Hallhanede lahkumine on seotud jäätekkega merel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles