Riik julgustab looma maakonnasuurusi omavalitsusi (1)

PP
Copy
Riigihalduse ministri Jaak Aabi sõnutsi on omavalitsuste edasine ühinemine möödapääsmatu.
Riigihalduse ministri Jaak Aabi sõnutsi on omavalitsuste edasine ühinemine möödapääsmatu. Foto: Mihkel Maripuu

Rahandusministeerium esitas avalikule kooskõlastusringile ettepaneku taastada kohalike omavalitsuste vabatahtliku ühinemise toetus. Suurimad summad ootavad ees neid piirkondi, kus luuakse maakonnasuurune omavalitsus.

“Eelmisel aastal nõustus valitsus, et ühinemistoetuse taastamine on vajalik ja möödapääsmatu samm, kui tahame omavalitsuste võimekust tõsta. Soovime nende ühinemist julgustada ning olla selles protsessis igati abiks,” ütles riigihalduse minister Jaak Aab.

Eelnõuga tehakse ettepanek taastada ühinemistoetus 2025. aastast. Plaan on maksta toetust 100 eurot elaniku kohta. Vähim toetussumma oleks 500 000 ja suurim 1 500 000 eurot liitunud omavalitsuse kohta. Kaks miljonit lisaeurot ootab aga piirkondi, kus ühe omavalitsuse moodustab kogu maakond.

“Senine praktika näitab, et suured omavalitsused on võimekamad. Suuremal alal ja rohkematele inimestele on lihtsam pakkuda süsteemset ja vajadustele vastavat teenust, milleks seni raha nappis. Võtame näiteks lastekaitse, rahvatervise või prügimajanduse teemad,” selgitas Aab. “Loodetavasti on lisatoetus siin abiks.”

Toetus makstakse eelnõu kohaselt välja 2025. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimiste järel liitunutele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles