Kütid hoiatavad teele kippuvate ulukite eest

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Enim juhtub ulukiõnnetusi Harju-, Tartu- ja Pärnumaal.
Enim juhtub ulukiõnnetusi Harju-, Tartu- ja Pärnumaal. Foto: Marianne Loorents

Eesti jahimeeste selts (EJS) kutsub sõidukijuhte üles olema teedel tähelepanelik ja arvestama liiklemisel metsloomadega, kuna põtradel ja hirvedel on jooksuaeg.

Mullu hukkus Eesti teedel 4884 metskitse (14 looma päevas), 246 põtra ja kümme hirve. Põtradel ja punahirvedel on jooksuaeg sügiseti, mistõttu nad satuvad sõiduteele tavapärasest tihedamini. Infotelefoni 1313 andmetel juhtus Pärnumaal läinud aastal 463 avariid kitsega ja 14 põdraga. Peale selle registreeriti maakonnas seitse kokkupõrget metsseaga.

“Kui tavaliselt on loomad aktiivsemad videvikul ja öötundidel, siis jooksuajal võivad nad seda olla valgel ajalgi. Metsloomade ülekäigukohtadele on tihti paigutatud hoiatavad liiklusmärgid, mille mõjupiirkonnas tasub kindlasti vähendada kiirust,” selgitas EJSi president Margus Puust.

“Metsloomade käitumine jooksuajal sõiduteedel võib olla ettearvamatu ja nende reaktsioon ei pruugi meile olla arusaadav. Seetõttu tasub eriti metsamassiive läbivatel teedel olla eriti tähelepanelik,” täiendas EJSi tegevjuht Tõnis Korts.

Metsloomaga kohtudes tuleb käituda konkreetsest olukorrast lähtudes.

Kokkupõrge põdraga võib lõppeda väga kurbade tagajärgedega.
Kokkupõrge põdraga võib lõppeda väga kurbade tagajärgedega. Foto: Kenno Soo

Sõiduteel ulukiga kohtumise ohutu käitumise soovitused

  • Olge eriti tähelepanelik päikesetõusul ja -loojangul, mil metsloomad loomupäraselt  aktiivsemad.
  • Metsavahel sõitke sellise kiirusega, et looma teele ilmudes saaksite  kiirust turvaliselt vähendada või peatuda. Kui ulukid ületavad teed, tuleks sõidukijuhil peatudes lülitada sisse ohutuled, et kaasliiklejatele ohust märku anda.
  • Metslooma nähes ei tohi lasta signaali, see võib looma ehmatada ja põhjustada ohtliku olukorra. Märganud ulukit, võtke hoog maha või pidurdage sujuvalt. Hämaral ajal looma teelt või tee äärest äraajamiseks vilgutage tulesid.
  • Uuesti liikuma hakake siis, kui metsloom on pärast teeületamist  metsa kadunud. Metsloom võib käituda ettearvamatult ja tuldud teed tagasi kulgeda. Samuti tasub arvestada, et loom ei pruugi olla üksi ja mõne aja pärast võib ilmuda teine ja kolmaski isend.
  • Kui kokkupõrge metsloomaga on toimunud, tuleb juhtunu kohta anda infot lühinumbril 1313.
Andmed: Eesti jahimeeste selts

Põtrade jooksuaeg on Eestis augusti lõpus ja septembris, punahirvedel septembris ja oktoobris. Jooksuaja kestust ja aktiivsust mõjutavad mõningal määral ilmakuoludki.

Eesmärgiga vähendada loomade hukkumist liikluses on EJS käivitanud uluki valgustõkke reflektorite paigaldamise projekti, et hämaras ja öisel ajal ulukid maanteedelt eemale hoida. Seda ülesannet hakkavad täitma jahiseltsid EJSi juhatusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles