Liinibussidele tulevad teeseisundit mõõtvad andurid

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Andurid paigaldatakse just neile bussidele, mis sõidavad teedel, millele kehtivad kõrgeimad teehooldusnõuded.
Andurid paigaldatakse just neile bussidele, mis sõidavad teedel, millele kehtivad kõrgeimad teehooldusnõuded. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Maanteeamet, Teede Tehnokeskus ja Lux Express paigaldavad enne algavat talve kolmele bussile optilised andurid, mis annavad hooldajatele infot teeolude kohta ja hõlbustavad teede korrashoidu. Sellised bussid hakkavad sõitma Tallinna–Pärnu ja Tartu–Pärnu liinilgi.

Maanteeameti teehoiujuht peadirektori ülesannetes Raido Randmaa ütles, et esimene andur paigaldati näidisena neli aastat tagasi ja nüüd sõidab iga päev seitse mõõteseadmetega liinibussi.

“Viimaste aastate talved on olnud väga keerulised just ilmaolude tõttu, kus temperatuur kõigub null kraadi ümber ja teeolud on väga muutlikud. Seda muutust oleme saanud jälgida teeilmajaamade ja -kaamerate kaudu, ent neid on riigiteedel siiski piiratud hulk,” selgitas ta. “Liikuvate sõiduvahenditega kogutud info on osutunud talviste hooldeotsuste tegemisel ja seeläbi ohutuse suurendamisel väga kasulikuks, mistõttu selleks talveks paneme andurid veel kolmele bussile.”

Andurite paigaldust ja infoedastust korraldab Teede Tehnokeskus, mille juhi Taivo Mölli sõnutsi tuvastavad mõõteseadmed teepinna seisundi. “Näiteks lumise teekatte või jää tekke varases staadiumis, õhu- ja teekatte temperatuuri, veekihi paksuse. Peale selle saadab bussikaamera teeoludest pilte,” selgitas Möll.

Sõidutingimused maanteel võivad poole tunniga täielikult muutuda, seega jõuab anduritest ja kaamerast laekuv teave kiiresti teehooldajateni ja lubab muutunud oludele kiiremini reageerida. “Ka bussidispetšerid ning -juhid saavad hakata enne teeleasumist sõiduolusid kontrollima,” lisas Möll.

Andurid pannakse just neile bussidele, mis sõidavad teedel, millele kehtivad kõrgeimad teehooldusnõuded, ehk Tallinna–Narva, Narva–Tartu, Tallinna–Pärnu, Tallinna–Tartu ja Tartu–Pärnu liinil.

Anduriinfo jõuab ka maanteeameti liiklusjuhtimiskeskusesse, mis hoiatab liiklejaid muutuvate teeolude suhtes.

Samuti kasutavad sõidukile paigaldatud optilisi andureid esimest talve kolme maakonna riigiteede hooldajad, et kiiremini tuvastada libedaid lõike, parandada teehoolet ja kontrollida hoolduse tõhusust.

Optilised mõõtmisseadmed soetas bussidesse maanteeamet, Teede Tehnokeskus korraldab nende paigalduse ja tagab andmete kättesaadavuse ning Lux Express teenindab reisijaid ja hoolitseb katkematu bussiühenduse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles