Pärnu ootab kesklinna ümberkujundamise ideid (1)

Pärnu Postimees
Copy
Vaasa pargis soovib Pärnu linnavalitsus näha veeinstallatsiooni või purskkaevuga puhke- ja virgestusala.
Vaasa pargis soovib Pärnu linnavalitsus näha veeinstallatsiooni või purskkaevuga puhke- ja virgestusala. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavalitsus otsustas välja kuulutada arhitektuurivõistluse, et saada parim väliruumi ideelahendus alale Kesklinna sillast Endla teatrini ning keskraamatukogust Pika ja Ringi tänava ristmikuni.

Võistlusala hõlmab silla juures asuvat liiklussõlme, Vaasa parki, Keskväljakut raamatukoguesise platsiga ja Pikka tänavat külgnevate tänavalõikudega ehk ala kuni Ringi tänava ristmikuni. Praegu kulgeb südalinna liiklus üle Kesklinna silla ja Keskväljakust on saanud parkimisplats. Vaasa park on ümbritsevast jalakäijate ruumist kõrgemale tõstetud ja elava autoliiklusega tänavatega naaberaladest eraldatud.

Pika tänava bulvari tüüpi ruum on alakasutatud, sest tänavaseina moodustavatel hoonetel puudub aktiivne esimese korruse ärifassaad. Rüütli tänav, mis omal ajal oli kesklinna tähtsaim äritänav, on kaotanud oma positsiooni Aida tänava ümbrusse kerkinud ärikvartalile.

Kavandatav Raba–Laia tänava sild lubab jaotada mootorsõidukite liikluskoormust kesklinnas ja vähendada sõiduautode arvu Akadeemia, Vee ja Pikal tänaval, sinna tuleks jalakäijakeskne avalik ruum. Omavahel on vaja siduda Lai tänavast jõe poole jääv arenguala, Aida tänava ümbruse ärikvartal ja vanalinn. Arvestada tuleb sellegagi, et kunagise kaubasadama alale on plaanis rajada kruiisisadam.

Keskväljakust soovitakse kujundada mitmeotstarbeline sündmusala, mida saaks kasutada muulgi viisil peale parkla. Väljaku terviklahendus peab arvestama võimalusega sulgeda Keskväljak osaliselt või täielikult sündmuste ajaks liikluseks. Aida tänava pikendusele Vee ja Akadeemia tänaval ning Pika tänava Munga, Nikolai, Gildi, Hospidali ja Hommiku tänava pikendusele peab leidama koha vöötradadele.

Avada tuleb vaade sillalt teatrile, kujundada Vaasa pargist veeinstallatsiooni või purskkaevuga puhke- ja virgestusala ning kaaluda raamatukogu ette platsile koostöötamise või välikontori ja -lugemisala rajamist.

Senisest suurem osa Pikast tänavast jääks jalakäijatele, muudele kergliiklejatele ja haljastusele, tänava kogu päikesepoolsele põhjaküljele tuleb plaanida tänavatoidu- ja välikohvikuid, kioskeid, puhke- ja mängualasid.

Ideekavandite esitamise tähtaeg on järgmise aasta 5. märts, tulemused avalikustab linn hiljemalt 18. aprilliks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles