Sindi keskväljak ootab põnevaid kujundusmõtteid

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Sindi keskväljaku kujundamiseks kuulutati välja arhitektuurivõistlus.
Sindi keskväljaku kujundamiseks kuulutati välja arhitektuurivõistlus. Foto: Erakogu

Tori vallavalitsus ja Eesti arhitektide liit (EAL) kuulutasid välja arhitektuurivõistluse, leidmaks Sindi linnakeskusele parim kujunduslahendus.

”Sindi on Tori valla suurim asula, paraku puudub linnal korralik keskus, mis oleks esinduslik ja näitaks ajaloolise vabrikulinna mitmekülgsust. Soovime seda tühimikku täita ja anda Sindile linnaväärilise keskuse, kus on mõnus aega veeta ja mis pakub silmailu nii kohalikele kui külalistele,” selgitas Tori vallavanem ja žürii liige Lauri Luur.

Sindi võistlusala telg on Jaama tänav kunagise raudteejaama peahoone ja Pärnu maantee vahel, Jaama tänava pikendus mööda Kalamaja teed Pärnu jõeni ja Coopi kaupluse ümbruse kinnistud. Kontaktalasse jäävad osaliselt Kiriku park, Lastepark ja hooneesised alad Jaama, Raudtee, Ringi ja Kooli tänava ja Pärnu maantee ääres.

Tori valla teatel on võistlusala pindala ligemale 27 000 ruutmeetrit. Võistlus on avatud riigihanke ideekonkursina ja tööde esitamise tähtaeg tuleva aasta 12. veebruar. Auhinnafondi 20 000 eurot rahastab Tori vallavalitsus.

„Ümberehituse eesmärk on muuta Sindi keskosa avalik ruum inimsõbralikumaks, mitmekesisemaks, tänapäevaseks, esinduslikuks ja ajaloolist pärandit rõhutavaks, mis pakub meeldivat ja turvalist olemist ning tegevust igas vanuses inimesele igal aastaajal,” rääkis „Hea avaliku ruumi” arhitektuuriprogrammi eestvedaja Kalle Vellevoog, „Sindi keskuse nüüdisajastamine peaks andma impulsi kohaliku ettevõtluse ja kultuuri arenguks.”

Žüriisse kuuluvad peale Luuri ja Vellevoo Tori volikogu esimees Enn Kuslap (esimees), vallaarhitekt Kristjan Kullerkan, disainer Maria Pukk, arhitektid Jaak Huimerind ja Villem Tomiste EAList. Žürii varuliikmed on Tori abivallavanem Signe Rõngas ja arhitekt Pelle-Sten Viiburg.

„Head avalikku ruumi” rahastavad rahandus- ja kultuuriministeerium ja kohalikud omavalitsused. Programmi viib ellu EAL koostöös omavalitsustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles