Lääne-Eestis on keelatud jääle minna

Pärnu Postimees
Copy
Enam ei või jääl kala püüda.
Enam ei või jääl kala püüda. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tänasest kehtib Lääne päästekeskuse haldusala maakondades siseveekogude jääle mineku keeld, mille eesmärk on säästa inimelusid ja ennetada veeõnnetusi.

Keeldu rakendatakse Pärnu-, Saare-, Hiiu-, Lääne-, Järva- ja Raplamaal.

“Kevadine rabe jää ja järjest suurenenud veeõnnetuste väljakutsete arv näitab, et jääl viibida ei ole enam ohutu. Ka päästjad, kes käivad jää paksust mõõtmas nendivad, et jääolud muutuvad halvemaks iga tunniga,” ütles Lääne päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Tarmo Voltein. “Kui hommikul olekski võimalik veel jääle kalale minna, siis kevadine päike muudab tagasituleku juba ohtlikuks, kuna kaldaääred on lahti sulanud.”

Päästjad kontrollivad lähinädalatel, kas keelu järgitakse, ja annavad vajadusel inimestele korralduse ohtlikult jäält lahkuda. “Inimesed ei kipu teadvustama riske, mis kaasnevad jääleminekuga. Sageli satuvad õhukesel jääl ohtlikesse olukordadesse just kirglikud kalamehed, kes hoolimata juba peaaegu olematust jääst ikkagi kalastama kipuvad,” tõdes Voltein.

Jääaluse vee temperatuur on kõigest paar kraadi üle nulli. Nii külmas vees peab täiskasvanud inimene vastu kümme minutit, laps kaotab sellise temperatuuriga vees teadvuse veel varem.

Inimeste suhtes, kes lähevad jääle keelust hoolimata, saab algatada väärteomenetluse.

Päästeamet kontrollib jääolusid kogu riigis ja arvestades paigutist erinevust, kehtestab piirkondliku jäälemineku keelu. Kui aga jääolud muutuvad ohtlikuks kõikjal Eestis, tuleb üleriigiline jäälemineku keeld.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles