Tänaseks ootab sadam Pärnu lahte jäämurdjat

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veeteede ameti jäämurdja Eva on Tallinnast Pärnusse appi tulnud kümmekond viimast aastat.
Veeteede ameti jäämurdja Eva on Tallinnast Pärnusse appi tulnud kümmekond viimast aastat. Foto: Ants Liigus

Tallinnast eile mereteed alustanud jäälõhkujal Eva algab täna esimene ametlik tööpäev Pärnu sadama laevatee jääst vaba hoidmisel.

AS Pärnu Sadama sadamakapten Riho Prints ütles, et viimaste päevade külmalaine on Pärnu lahe jää kasvatanud juba 15 sentimeetri paksuseks ja jääpiir ulatub Kihnuni.

“Iga päev kasvatab lahes jääd umbes kolme sentimeetri võrra,” sõnas Prints. “Samal ajal on tänavune talv olnud jääolude poolest Pärnu sadamale vägagi soodne: kui tunamullu alustasime jäämurdmist 9. detsembril, siis nüüd ligi kaks kuud hiljem, mis läheb riigile sootuks vähem maksma.”

Laevateed hoiab jäävabana Eesti veeteede amet. Jäälõhkuja Eva, mis Pärnusse appi tuleb, kuulub samuti veeteede ametile.

Sadamas “keedab” jääsuppi ja hoiab jõesuudme laevadele manööverdusvabana AS Pärnu Sadama puksiir Niko.

Jaanuaris külastas Pärnu sadamat poolsada kaubaalust, veebruariks on endast teatanud juba paarkümmend kaubalaeva. Sadamakapteni sõnade kohaselt toob iga päev teateid mõne laeva saabumisest eelolevatel nädalatel.

Peamiselt veetakse Pärnu sadama kaudu välja puitu, turvast ja rapsiõli tooret ning sadamasse tuuakse laevadega enamasti killustikku ja teekattematerjale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles