Tervise ravispaa avab vaktsineerimiskabinetid

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Jaan Ratnik loodab, et tänu ettevõtte panusele saab tervishoiusüsteem oma töötajatele pakkuda puhkepause ja perearstikeskustel on mahti tegelda oma patsientide muredega.
Jaan Ratnik loodab, et tänu ettevõtte panusele saab tervishoiusüsteem oma töötajatele pakkuda puhkepause ja perearstikeskustel on mahti tegelda oma patsientide muredega. Foto: Mailiis Ollino

Tulevast nädalast saab end COVID-19 kaitseks süstida lasta ka Tervise ravispaahotellis, kus esimeseks nädalaks varutakse 326 doosi Pfizeri vaktsiini. Kaitsepookimisele saavad endale aja broneerida kõik terved üle 50aastased inimesed digiregistratuuris või telefonitsi alates esmaspäevast. Valitsuse otsusega pääsevad kaitsesüstima need 49aastasedki, kes käesoleva kalendriaasta jooksul 50 alles saavad.

Tervises on plaanis avada kolm kuni viis korraga töötavat süstimiskabinetti. Abiks raviregistratuur, esmaabi osutajad ja ja arst, kes vajadusel annab vaktsineerimise suhtes nõu, lähtudes inimese haigusloost. Kokku hakkab Tervise ravikorpuses ehk polikliinikus teenuse osutamisega seotud olema kuni 11 inimest.

Õige teeotsa annavad süstima tulnutele kätte ravispaa peatrepilt vaadatuna jõe suunas juhtivad viidad. Muretsema ei pea liikumisprobleemidega inimesedki: vaktsineeritakse teisel korrusel, kuhu pääseb liftiga.   

Tervis Spaa Grupi juhatuse liige Jaan Ratnik selgitas, et oleks saanud rohkemgi vaktsiini varuda, aga alustuseks oldi ettevaatlikud, kuna paljud vanuseraamidele vastavad vaktsiinist huvitatud elanikud on juba kaitsepookima pääsenud.

“Reaalselt on väga paljud selle sihtrühma inimesed meie piirkonnas esimese vaktsiinidoosi mõne riskigrupi diagnoosi all kätte saanud,” märkis Ratnik. Samuti leidub üksjagu neid, kes vaktsiini üleüldse ei soovi. “Me oleme järgmisel nädalal pigem situatsioonis, kus inimene ei otsi defitsiitset vaktsiini, vaid vaktsiin otsib defitsiitseks muutuvat sobivas vanuses inimest.”

Me oleme järgmisel nädalal pigem situatsioonis, kus inimene ei otsi defitsiitset vaktsiini, vaid vaktsiin otsib defitsiitseks muutuvat sobivas vanuses inimest.

Jaan Ratnik

Olukorra muudab Ratniku hinnangul keerukamaks “pisut lonkav” IT-tiigergi, sest peamine kanal, kustkaudu peaks ennast kaitsesüstima registreerima, on üleriigiline digiregistratuur digilugu.ee. Kuid kuni esmaspäevani võimaldab see aega broneerida ainult üle 65aastastel inimestel. “Piir langeb 50 peale alles järgmise nädala esmaspäeva hommikul. Ehk meie uhke digiregistratuuri lahendus ei ole nii tark, et jälgiks perioodipõhiselt kehtestatud kriteeriume,” nentis Ratnik ja tõi näite, et nädalavahetusel on tulevaks nädalaks aega kinni panna võimalik vaid üle 65aastastel. Esmaspäevani saab üle 50aastane vaktsiini soovija end registreerida ainult Tervise raviregistratuuri kaudu, helistades telefonil 447 9230, mis töötab piiratud aja, 13–18.

Jaan Ratnik loodab, et tänu ettevõtte panusele saab tervishoiusüsteem oma töötajatele pakkuda puhkepause ja perearstikeskustel on mahti tegelda oma patsientide muredega.
Jaan Ratnik loodab, et tänu ettevõtte panusele saab tervishoiusüsteem oma töötajatele pakkuda puhkepause ja perearstikeskustel on mahti tegelda oma patsientide muredega. Foto: Mailiis Ollino

Kauaaegse ravispaana oli Tervis valmis sedalaadi teenust osutama Ratniku sõnutsi suurte ümberkorralduste või investeeringuteta. Varuda tuli vaid tarvikuid ja kulumaterjali ning valmistada süstima suunavad viidad. “Enne COVID-viiruse põhjustatud piiranguid ja seisakut teenindati meie ravikorpuses mitusada kuurortravi klienti päevas,” märkis spaajuht.

Vaktsineerimiskampaanias osalemises näeb Ratnik suuremat pilti. Küsimus pole millegi eelistamises või konkurentsi pakkumises, vaid ühiskonda tabanud tervishoiukriisis esmatasandi tervishoiule appiminekus. “Peale koroona on inimestel ka teised haigused, ei perearstikeskused ega haigla ole mõeldud iga päev ainult masse vaktsineerima,” selgitas Ratnik.

Ratnik loodab, et tänu ettevõtte väikesele panusele on riiklikul tervishoiusüsteemil võimalik oma töötajatele pakkuda rohkem hingetõmbepause ja perearstikeskused saavad rohkem mahti tegelda oma patsientide muredega kogu elukaare jooksul.

“Kuna (ravi)spaahotellidele kehtivate piirangute tõttu ei saa meie meditsiinipersonal oma tavapärast tööd teha, tundus hea lahendusena liita oma kolleegid vaktsineerimisprotsessiga,” võttis Ratnik jutu kokku, avaldades lootust, et pärnakad kasutavad võimalust lasta end kaitsesüstida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles