Vabamu rändnäitus jõuab Pärnusse

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Interaktiivne ja tasuta näitus rändab suvel 15 asukohta üle Eesti. Pärnus näeb seda Supeluse ja Sääse tänava vahelisel rohealal.
Interaktiivne ja tasuta näitus rändab suvel 15 asukohta üle Eesti. Pärnus näeb seda Supeluse ja Sääse tänava vahelisel rohealal. Foto: Aron Urb

Okupatsioonide ja vabaduse muuseumi Vabamu rändnäitus “Taasiseseisvunud Eesti: 30 aastat vabadust ja vastutust” jõuab esmaspäeval, 21. juunil Pärnusse.

20. augustil möödub 30 aastat Eesti iseseisvuse taastamisest. Sellele aastapäevale pühendatud eesti-, vene- ja ingliskeelne ning igale eale mõeldud näitus jutustab lugusid Eesti riigist ning demokraatiast ja mõtestab lahti vabaduse tähenduse. Ühtlasi saab näituse kaudu heita pilgu viimase 30 aasta jooksul eluolus, poliitikas, popkultuuris, muusikas ja keele arengus toimunule.

Väljapaneku ühe osa moodustavad eraisikute saadetud fotod nende tähtsündmustest kolme kümnendi vältel. Peale selle toimuvad eri paigus Eesti väitlusseltsi juhitavad arutelud kohalike elanikega ja MTÜ Demokraatiatrenn korraldab demokraatiatrenne.

Vabamu tegevjuhi Keiu Telve sõnul ei soovitud teha näitust, mida saaks üksnes vaadata, vaid et kõigil külastajatel avaneks võimalus arutelude ja demokraatiatrennide kaudu mõista, kui oluline on igaühe panus iseseisva demokraatliku riigi kujundamisel ja hoidmisel. “Demokraatiatrenn on lõbus ja igale vanusele sobilik programm, mille abil tugevdatakse demokraatia harjutamiseks ja arendamiseks vajalikke “lihaseid”, mis aitavad meid kodaniku rollis enesekindlamalt tunda,” lisas Telve.

Rändnäitus on ühtaegu nii liigutav, informatiivne kui ka interaktiivne. Peale teadmiste ja põnevate vaatenurkade riigi taastamise kohta annab see hea emotsiooni, avades raskeid teemasid meelelahutuslikus võtmes.

Näitusele on oodatud kõige pisemadki. Neile on loodud eraldi lastenurk, kus saab vaadata klounipaari Piip ja Tuut vast valminud videot, panna proovile oma teadmised ja teha käelist tegevust.

Suvepealinnas paikneb näitus Supeluse ja Sääse tänava vahelisel rohealal ning on avatud 11–19. Kell 17 toimub arutelu “30 aastat Eesti oma haridust”, milles osalevad Valter Parve ja väitlusselts.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles