Koroonaviiruse kogus reovees on Pärnumaal vähenenud

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Reoveenäidud on Pärnumaal paranenud.
Reoveenäidud on Pärnumaal paranenud. Foto: Arvo Meeks

Sellenädalane reoveeuuring näitab, et koroonaviirus on nädalaga üle Eesti ühtlasemalt laiali läinud. Pärnus ja Tootsis on viiruse hulk vähenenud.

Ühtegi väga suure viirusekogusega asulat seekord kaardil pole, samal ajal on väikese viirusekogusega kohti vähemaks jäänud. 

Uuringu juhi, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professori Tanel Tensoni sõnutsi on Eesti keskmist olukorda iseloomustava indeksiga võrreldes koroonaviiruse kogus mõnevõrra suurem Harjumaal ja Lõuna-Eestis. Sel nädalal võeti reoveeproove peale suuremate asulate väiksematest kohtadest, kokku 60 paigast. “Tulemustest näeme, et viirus levib hoogsamalt suuremates asulates. Väiksemates kohtades on olukord paljuski veel rahulik,” tõdes Tenson.

Reoveeuuringu tulemused 16.–20. augustil.
Reoveeuuringu tulemused 16.–20. augustil. Foto: Tartu ülikool

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vajaduse järgi väiksemates asulates.

Uuring on terviseametile abistav tööriist, aidates jälgida puhangudünaamikat ja avastada varjatud koldeid. Uuring annab varast infot, et hinnata viiruse levikut enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist.

Proovide kogumisel teeb TÜ koostööd keskkonnauuringute keskuse ja vee-ettevõtetega, mis käitavad linnade reoveepuhasteid. Analüüse teevad TÜ tehnoloogiainstituudi laborid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles