Reoveeuuring ennustab nakatunute arvu kasvu

Karl Hütt
, reporter
Copy
Reovesi.
Reovesi. Foto: Shutterstock

Tartu Ülikooli juhitava reoveeuuringu sellenädalased tulemused näitavad koroonaviiruse koguse kasvu. Eelmiste nädalatega võrreldes on kasv suurim Harjumaal. Mõningane tõus on toimunud Pärnu- ja Läänemaalgi. Hiiumaa on endiselt viirusest vaba.

Viimase kolme nädala andmed näitavad väga suure koroonaviirusesisaldusega asulate arvu pidevat kasvu. Samal ajal jääb vähese viirusesisaldusega asulaid üha vähemaks. 

Uuringu juhi, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professori Tanel Tensoni sõnutsi ei saa enam öelda, et olukord püsiks stabiilne. “Kui sel nädalal on kasvanud nakatumine Kesk-Eestis, siis meie andmed näitavad, et järgmisena on tõusu oodata Põhja-Eestis. Harjumaal on koroonaviiruse kogus poole suurem kui Eestis keskmiselt. Olukorra paranemist pole oodata  Lõuna-Eestiski, mille viirusenäit püsib Eesti keskmisest jätkuvalt märksa kõrgem,” selgitas Tenson.

Kaardilt on näha, et üldiselt on Pärnumaa omavalitsustes koronaviirus laialdaselt levinud.

Reoveeuuringu tulemused septembri neljandal nädalal.
Reoveeuuringu tulemused septembri neljandal nädalal. Foto: Tartu ülikool

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vastavalt vajadusele  väiksemateski asulates. Suuremate linnade puhul kajastab proov ööpäeva jooksul puhastit läbinud vee olukorda, andes usaldusväärse pildi asula nakkustasemest. Väiksematest asulatest võetud punktproovid näitavad olukorda proovivõtu hetkel. Punktproovid on kergemini mõjutatavad, mistõttu tuleks neid vaadelda pigem mitme nädala võrdluses kujunenud suundumuse hindamiseks kui hetkeolukorrast lõpliku pildi saamiseks. 

Uuring on terviseameti jaoks abistav tööriist, aidates jälgida puhangudünaamikat ja avastada varjatud koldeid. Uuring annab varast infot viiruse leviku hindamiseks enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist. Terviseametit teavitatakse tulemustest regulaarselt. 

Proovide kogumisel teeb Tartu ülikool koostööd Eesti keskkonnauuringute keskuse ja vee-ettevõtetega, kes käitavad linnade reoveepuhasteid. Proovide analüüsid tehakse Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi laborites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles