Reoveeuuring viitab nakatumuse tõusule

Pärnu Postimees
Copy
Pärnumaal on Tootsi ainus koht, kus viirust leidub reovees vähe.
Pärnumaal on Tootsi ainus koht, kus viirust leidub reovees vähe. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Tartu ülikooli juhitava reoveeuuringu sellenädalased tulemused näitavad koroonaviiruse koguse jätkuvat kasvu. Viirust on enim Ida-Virumaal ja Lõuna-Eestis. Varasemate nädalatega võrreldes on reovee viirusesisaldus kasvanud Lääne-Eestiski.

Pärnumaal on Tootsi ainus koht, kus viirust leidub reovees vähe, mujal on seda mõõdukalt või laialdaselt. Möödunud nädalaga kõrvutades on seis paranenud Pärnus, kuid kehvenenud Lihulas, Toris ja Kilingi-Nõmmes.

Reoveeseire tulemused 4.–8. oktoobrini.
Reoveeseire tulemused 4.–8. oktoobrini. Foto: Tartu ülikool

Uuringu juhi, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professori Tanel Tensoni sõnutsi võib seal lähinädalail eeldada nakatunute arvu suurimat kasvu.

“Sel nädalal näeme, et koroonaviirust on kõikjal Eestis valdavalt suurtes kogustes. Puutumata pole jäänud väiksemadki asulad,” rääkis Tenson. “Seekordses koroonalaines oleme augusti keskpaigast näinud reovees pidevat viiruse koguse kasvu. Toimunud pole ühtki väga järsku hüpet, kuid olukord on hiilivalt jõudnud üsna lähedale veebruari tasemele, mil nii nakatunute arv kui viiruse kogus liginesid oma senisele tipule.”

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vastavalt vajadusele väiksemateski asulates. Suuremate linnade puhul kajastab proov ööpäeva jooksul puhastit läbinud vee olukorda, andes usaldusväärse pildi asula nakkustasemest.

Uuring on terviseametile abistav tööriist, aidates jälgida puhangudünaamikat ja avastada varjatud koldeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles