Toris meenutati sõjamees Harald Nugiseksi

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Eesti sõjameeste mälestuskirikus Toris on vääriline koht sõjasangar Harald Nugiseksil, pronksbüsti autor Mati Karmin.
Eesti sõjameeste mälestuskirikus Toris on vääriline koht sõjasangar Harald Nugiseksil, pronksbüsti autor Mati Karmin. Foto: Silvia Paluoja

Vanavanaisast Harald Nugiseksist kirju­tatud raamatus kasutab tema lapselapselaps Mari Süda lauset, mida tsiteeriti reedel, 22. oktoobril Eesti sõjameeste mälestuskirikus Nugiseksi 100. sünniaastapäevale pühendatud mälestusteenistusel ja mis trükiti laululehele: “Kui rahvas tunneb, et sõdur võitleb tema eest, siis tunneb seda ka sõdur, ja ta on selle rahva kaitsja!”

Järvamaal Karjakülas talupidajate perre sündinud poiss tahtis saada ­põllumeheks, õppis aiandust ja kaubandust ning siis toimus punapööre, hävituspataljon põletas koduküla, algas ­sõda, mis jagas eesti mehed ühele ja teisele­ poole rindejoont. Harald astus Idapataljoni ja võitles Eesti leegionis.

Veebruaris 1944 paigutas Saksa väejuhatus eesti üksused Narva joonele. Kompaniiülema langemise järel võttis 22aastane allohvitser Nugiseks üksuse juhtimise üle ning Vasa–Vespküla–Silvertsi sillapea vallutati punastelt tagasi. Saksa kõrgem väejuhatus autasustas teda Raudristi Rüütli­ristiga, samaväärse autasu sai vapruse eest rindel neli eestlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles