Muutused paberitootmises puudutavad lehelugejaid ja raamatusõpru

Copy
Postimees Grupil kulub paberile aastas miljon eurot.
Postimees Grupil kulub paberile aastas miljon eurot. Foto: Sille Annuk

Euroopas on tekkinud paberi defitsiit ja nii ajalehe- kui raamatupaberi hind on tõusnud. Sellest ei jää puutumata siinsedki raamatusõbrad ja lehelugejad.

Viimase paari aasta jooksul on Euroopa tehased vähendanud ajalehepaberi tootmisvõimsust viiendiku võrra. Põhjuseks digimeedia tulekuga langenud paberivajadus.

“Häda on selles, et need tootmisüksused, mis ajalehepaberit toodavad, on nii võimsad, et ühe tehase või ühe masina kinnipanek tähendab sadu tuhandeid tonne paberit aastas,” ütles trükikoja Kroonpress juht Andres Kull Postimehele. Tartus asuvas Kroonpressis trükitakse Pärnu Postimeestki.

Kulli selgituse järgi paberitehastes masinad kas töötavad või ei tööta üldse, vähehaaval koguseid vähendada ei saa. Nii on viimastel aastatel müügilt kadunud tohutu hulk ajalehepaberit, kuid nõudlus ei ole niisama palju langenud. See omakorda on tõstnud ajalehepaberi hinda tänavu juba 60 protsenti.

Postimees Grupi levi- ja klienditeenindusdirektori Timmo Liliumi sõnutsi kulub ettevõttel paberile aastas miljon eurot ja trükikoda on teatanud, et ees ootab 60–70protsendine hinnatõus.

Ajalehe Pärnu Postimees trükk Kroonpressis.
Ajalehe Pärnu Postimees trükk Kroonpressis. Foto: Kristjan Teedema

“Üritame lugejatele võimalikult kaugele vastu tulla, kuid sellist hinnatõusu ei ole me võimelised omast taskust kinni maksma,” ütles Lilium. Arvutuste järgi toob paberi hinnatõus kaasa ajalehe hinnatõusu 15–20 protsenti. Postimees Gruppi kuulub Pärnu Postimeeski, mille paberlehe kuutellimus hakkab uuel aastal maksma 12 eurot ja 90 senti.

Keerulisse olukorda on sattunud raamatukirjastajadki, kes valmistuvad aasta peamiseks müügihooajaks – jõuludeks.

“Me oleme püüdnud hoida oma raamatute hinda normaalsel tasemel, kuid hinnad on tõusnud ja tõusevad veel,” ütles kirjastuse Varrak tootmisjuht Ulvi Lahesalu. Tema väitel võis esimesi märke hinnatõusust täheldada juba pool aastat tagasi ja need on jäänud nende jaoks keskmiselt kümne protsendi piirimaile. Uuest aastast kardab ta aga suuremat muutust, sest siis on trükikodadel vana hinnaga paberivarud otsas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles