Koolid utsitavad toetuse abil lapsi liikuma

Helen Clark
, Reporter
Copy
Jõõpre kool soetas linna toetusraha toel näiteks välijõusaali ja ronimisseina.
Jõõpre kool soetas linna toetusraha toel näiteks välijõusaali ja ronimisseina. Foto: Erakogu

Pärnu linnavalitsus toetab iga üle-eestilise liikuma kutsuva koolide võrgustikuga ühinenud haridusasutust 10 000 euroga. 

Läinud õppeaastal ühines programmiga viis Pärnu linna üldhariduskooli: Audru, Jõõpre, Raeküla, Rääma ja Tammsaare kool. 

Õpilaste-õpetajate aktiivse liikumise soodustamiseks ja võimaluste loomiseks mõeldud toetusraha kasutavad koolid eri moel – oma vajaduste ja soovide järgi. 

Eelmise aasta alguses võrgustikuga ühinenud Audru kool soetas linna toel näiteks sisemägiraja ja lühikese madalseiklusraja. 

Mitu õpilast ja õpetajat on välja koolitatud mängujuhiks, kes omandanud teadmised-oskused, kuidas vahetunde mängu- ja tantsuga sisustada ning aktiivselt tegutsema panna. 

Jõõpre kool soetas linna toetusraha toel näiteks välijõusaali ja ronimisseina.
Jõõpre kool soetas linna toetusraha toel näiteks välijõusaali ja ronimisseina. Foto: Erakogu

Jõõpre kool soetas linna toetusraha eest aga välijõusaali ning sise- ja välisronimisseina. 

Kevadel tuleb Jõõpe kooli õuealale pinksilaudki ja plaanis on rajada liikluslinnak. Et tavapäraste suusatundide kõrval teha suusapäevi Jõulumäel ja Valgerannas, tellis kool õpilastele juurde uusi suuski. 

Rääma põhikoolis on vahetundide aktiivsemaks muutmisse kaasatud tervelt 25 mängujuhti. 

Kuna käimasoleval õppeaastal paikneb Rääma kool remondi tõttu linnas laiali, on ühest kohast teise käimist nii õpetajatel kui õpilastel nagunii rohkem ja samme muudkui koguneb. 

Linna eraldatud toetusraha plaanib kool kasutada madalseiklusraja tarvis. See tuleb Rääma kooli õuele siis, kui õppehooned remonditud. 

Raeküla koolis saavad õpilased liikumisrajal trenni teha.
Raeküla koolis saavad õpilased liikumisrajal trenni teha. Foto: Erakogu

Sportlikkus on Raeküla koolis alati au sees olnud: õpilased kasutavad kehalise kasvatuse tundides Reiu-Raeküla spordiradu, kus sügisel-kevadel käiakse jooksmas ja talvel suusatamas. 

Linnavalitsuse toel ostetud liikumisrajal saavad õpilased värskes õhus lustida nii vahetundides kui pärast kooli. 

Õuesõpe, aktiivsed aine- ja vahetunnid, algklasside hommikused joogaharjutused, suusatunnid, looduses käigud ja eri koolispordiüritused on vaid mõni näide Tammsaare kooli liikumisega seotud ettevõtmistest. Sisukaks ja mitmekülgseks tegevuseks leidub kooli territooriumil palju võimalusi: õuealal ootab treenijaid uus kompaktne ja funktsionaalne varbseina, lõuatõmbekangi, rööbaspuude ja kõhulihastepingiga välijõusaal, mis sobib nii kõige väiksematele kasutajatele kui tippsportlastele. 

Tammsaare kooli õpilased välijõusaali nautimas.
Tammsaare kooli õpilased välijõusaali nautimas. Foto: Erakogu

Koolihoovist leiab ka tasakaaluraja ehk slackline’i, maja sees on õhuhoki- ja lauajalgpallilaud, mis on leidnud õpilaste seas väga laialdast kasutamist. On soetatud kettagolfikorvid ja -kettad, õues mängimiseks mõeldud lauatennisereketid ja -pallid.  

Oma panuse andis koolipere liikumisharrastuse edendamisse oma hoolekogugi, kes soetas Tammsaare koolile 70 paari uiske ja aitas välja ehitada uisuväljaku kastmissüsteemi. 

Liikuma kutsuv kool on võrgustik, mida veab eest Tartu ülikooli (TÜ) spordi- ja füsioteraapia instituudis tegutsev liikumislabor ja kus osalevad ka TÜ ühiskonnateaduste instituut, hariduseksperdid ja teised partnerid. 

Pärnu munitsipaalkoolidest on programmiga ühinenud Rääma, Raeküla, Kuninga, Vanalinna, Ülejõe, Paikuse, Jõõpre, Audru, Mai, Tõstamaa ja Tammsaare kool, peagi liitub Lindi lasteaed-algkool. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles