Tori valla koolid ja lasteaiad said baktereid tapvad õhupuhastid

Pärnu Postimees
Copy
Sauga koolis ollakse uute õhupuhastajatega väga rahul, sest need mitte ainult ei tapa baktereid, vaid teevad õhugi puhtaks.
Sauga koolis ollakse uute õhupuhastajatega väga rahul, sest need mitte ainult ei tapa baktereid, vaid teevad õhugi puhtaks. Foto: Arvo Tali

Kümnesse Tori valla harisusasutusse paigaldati filtersüsteemiga õhupuhastid, mis puhastavad õhu peenosakestest ja viirust edasikandvatest aerosoolidest.

Filterõhupuhastid, mis tagavad puhtama õhu ja aitavad vähendavad viiruste levikut, monteeriti Tori põhikooli, Sindi gümnaasiumisse, Are kooli, Sauga põhikooli, Tori, Sindi, Suigu ja Jänesselja lasteaeda, Tammiste lasteaeda-algkooli ning Sindi muusikakooli.

Sauga põhikooli direktor Arvo Tali ütles, et süsteemiga ollakse nende koolis rahul, vaja on veel vaid mõnda kohta kaitseümbriseid lisada.

“Näiteks pallimängu ajal aparaadi vigastamise vältimiseks,” ütles ta, lisades, et koolipere on vallale uute masinate eest väga tänulik. Need mitte ainult ei tapa baktereid, vaid teevad õhugi puhtaks. “Õhupuhastaja ei kuivata õhku, seal on ainult filtrid vahel. See aitab väga palju kaasa viiruse leviku piiramisele ja puhastab tolmust õhkugi, mis saaks veel parem olla,” ütles koolijuht.

Tali arvates võiksid sellised õhupuhastid olla igas asutuses, et oma töötajaid hoida. “Lapsedki oskavad seda hinnata,” arvas ta.

Tori vallavalitsus korraldas riigihanke sooviga leida pakkuja, kellelt soetada haridusasutustele filtersüsteemiga õhupuhastid koos paigaldusega. Eesmärgiks on hoida laste tervist ja vähendada viiruste levikut. Hanke võitis osaühing Pro Air ja kulud olid kokku ligemale 102 000 eurot. Sellest pea 77 000 eurot kaeti COVID-19 olukorras kohaliku omavalitsuse üksustele investeeringuteks mõeldud riikliku toetusega.

Praeguseks on kõik masinad juba haridusasutustes üleval ja töötavad. Võimalusel soovib Tori vallavalitsus tulevikus teistessegi avalikesse asutustesse õhupuhastid soetada.

Samalaadseid tooteid on haridusasutustesse hankinud ja paigaldanud teisedki omavalitsused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles