Ornitoloogiaühing innustab märkama koduaias askeldavaid linde

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Aialindude vaatlemine aitab paremini tundma õppida oma kodukoha loodust.
Aialindude vaatlemine aitab paremini tundma õppida oma kodukoha loodust. Foto: Elmo Riig

Eesti ornitoloogiaühing kutsub sel nädalavahetusel märkama ja vaatlema ühe tunni jooksul talviseid aialinde ja tulemustest ühingule teada andma.

Talvisel aialinnuvaatlusel saab iga huviline kaasa lüüa oma koduaias, lähedal pargis või mujal.

Osalemiseks tuleb linde jälgida tunni vältel, üles märkida kõik kohatud liigid ja iga liigi puhul suurim korraga nähtud isendite arv. Vaatlustulemused tuleks 4. veebruariks sisestada elektroonsesse ankeeti või saata postiga Eesti ornitoloogiaühingule.

“Osalemine on lihtne ja jõukohane igaühele ja annab hea võimaluse ja põhjuse toidumajas kostil olevaid sulelisi paremini tundma õppida,” julgustas talvise aialinnuvaatluse koordinaator Aarne Tuule kõiki kaasa lööma. “Tegu ei ole võistlusega ja tulemused on ornitoloogidele väärtuslikud igal juhul: ka siis, kui vaatleja kõiki linde ära ei tundnud, kui linde oli vähe või neid polnud üldse.”

13. korda toimuv talvine aialinnuvaatlus on Eesti populaarseim linnuüritus ja suurim harrastusteaduse algatus. Eelmisel aastal osales üle 3000 inimese, kes vaatlesid üle 70 000 linnu 69 liigist. Talviste aialindude vaatlemine aitab paremini tundma õppida oma kodukoha loodust ja annab ornitoloogidele teavet aialindude arvukuse muutuste ja nende põhjuste kohta.

Vaatluse juhendi, ankeedi ja määramisabi leiab ühingu kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles