Sõda pole läbi: varjevõrkude punumine jätkub

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu muuseum ootab vabatahtlikke varjevõrke punuma.
Pärnu muuseum ootab vabatahtlikke varjevõrke punuma. Foto: Mailiis Ollino

Ukraina kaitsjatel on puudu kamuflaažvõrkudest, seepärast ärgitab kodanikuühendus Aitan Kaitsta panustama oma aega ja vahendeid nende punumisse.

Punumisraamid ja -lauad on üles seatud nii suurtesse linnadesse kui väikestesse küladesse kõikjal Eestis. Samuti valmistatakse varjevõrke talgutel.

Pärnu muuseumis on võrke punutud viimased poolteist kuud, kuid huvi nende tegemise vastu ei näita raugemismärke.

“Inimestele väga meeldib aidata,” kinnitas muuseumi talgute eestvedaja Aleksandra Ehte. “Just rääkisin ühe Ukraina päritolu prouaga, kes käibki üsna sageli võrku punumas, sest see paneb teda end vajalikuna tundma.”

Kui esialgu tehti Pärnu muuseumis rohelisi kaitsevõrke, siis nüüd on need linnapildi toonides, hallikamad.
Kui esialgu tehti Pärnu muuseumis rohelisi kaitsevõrke, siis nüüd on need linnapildi toonides, hallikamad. Foto: Mailiis Ollino

Muuseumist on Ukrainasse saadetud kaks võrku. Õige pea valmib veel neli, mis loodetakse sel või järgmisel nädalal teele panna. Heatahtlikud inimesed on annetanud muuseumile kodus punutud või poest ostetud võrkegi, mis niisamuti abivajajateni transporditakse.

Kui esialgu tehti rohelisi kaitsevõrke, siis nüüd on need linnapildi toonides, hallikamad.

Varjevõrkude punumisega on plaanis muuseumil jätkata. Küll kolitakse tegevusega järgmisest teisipäevast õue ja siis saab punumiseks vaja minevad kangad kätte muuseumi administraatorilt. Täpsed tööjuhised leiab kohapealt.

“Oleme väga tänulikud, et inimesed leiavad meie jaoks aega. See on kõige suurem väärtus, et nad tulevad ja tahavad aidata,” rõõmustas Ehte.

See on kõige suurem väärtus, et inimesed tulevad ja tahavad aidata.

Aleksandra Ehte

Varjevõrkude meisterdamiseks saab muuseumisse juurde tuua tekstiile, sobivad naturaalsed õhemad materjalid, aga ka õhuke impregneer või muud vähese veeimavusega kangad. Tuua võib nii kantud rõivaid kui seisma jäänud kangareste.

Kamufulaažvõrke hakati Ukraina kaitsjatele punuma kodanikuühenduse Aitan Kaitsta eestvedamisel. Poolteise kuuga on Eesti eri nurkades valminud kokku viie korvpalliväljaku jagu ehk üle 2000 ruutmeetri võrke, mis jõuavad järjest Ukrainasse ühenduse partnerite MTÜ Slava Ukraini ja MTÜ United Delivery Mission abil. Kuna sõda pole veel läbi, innustab ühendus jätkuvalt inimesi punuma.

Varjevõrkude punumise töötuba korraldatakse tuleval laupäeval Saarde kaitsepäevalgi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles