Erakordselt madal veetase ohustab jõeelustikku (1)

Karl Hütt
, reporter
Copy
Reiu jõel asuva Sillaküla raudteesilla juures on veetase väga madal ja jõepõhjast ulatuvad välja kivid ning osa veetaimi on kuival. 
Reiu jõel asuva Sillaküla raudteesilla juures on veetase väga madal ja jõepõhjast ulatuvad välja kivid ning osa veetaimi on kuival. Foto: Urmas Luik

Mitmes Pärnumaa jões on veetase langenud augusti miinimumi lähedale ja kahel keskkonnaagentuuri hüdroloogiaosakonna mõõdetaval jõel suisa rekordmadalale. 

Jõgede veetasemele on avaldanud eelkõige mõju viimaste nädalate soojad ja sademevaesed ilmad. Näiteks on 16aastase vaatlusreaga Reiu jõel Laadi hüdromeetriajaamas veetase langenud 62 sentimeetrini graafiku nullist (kokkulepitud kõrgus, millest veetase selles jaamas tavaliselt allapoole ei lange). See on koguni kümne sentimeetri võrra madalam kui senine rekord, mis mõõdeti 2018. aasta juulis. 

Ka Audru jõel Audru hüdromeetriajaamas on vesi langenud ajaloolise miinimumini. Seal mõõdetud veetase jäi 91 sentimeetrit allapool nulli. Varasem miinimum pärineb 2007. aasta juunist, kui vesi langes 90 sentimeetrit nullist madalamale. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles