Justiitsminister annetas kolmele pärnumaalasele aumärgi

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Kolm Pärnumaa elanikku pälvisid aumärgi. Pildil (vasakult) Olev Paukson, Heiki Magnus (auhinnatseremoonia juht), Lea Danilson-Järg (justiitsminister), Silvia Paluoja ja Margo Sai.
Kolm Pärnumaa elanikku pälvisid aumärgi. Pildil (vasakult) Olev Paukson, Heiki Magnus (auhinnatseremoonia juht), Lea Danilson-Järg (justiitsminister), Silvia Paluoja ja Margo Sai. Foto: Erik Peinar

Justiitsminister Lea Danilson-Järg annetas vaba Eesti päeval riigi ja rahva lähiajaloo 30 jäädvustajale Vabaduse Tammepärja aumärgi, nende hulgast leiab kolm pärnumaalast. Need on Kaitseliidu kooli väljaõppeülem major Margo Sai Pärnu-Jaagupist, Kilingi-Nõmme koduloolane Olev Paukson ja Pärnu Postimehe kauaaegne ajakirjanik Silvia Paluoja.

Autasustamistseremooniat juhtis vabadusvõitlejate liidu juhatuse liige kaitseliitlane Heiki Magnus, kes tutvustas ka laureaate.

Margo Sai pälvis aumärgi pikaajalise tegevuse eest Eesti vabadusvõitluse ja vastupanuliikumise mälestuse jäädvustamisel, metsavendluse ja Kaitseliidu ajaloo uurimisel. Ta on Ertsma külas langenud metsavendade mälestusürituse järjepidevaid korraldajaid, riigikaitseõpetuse õpetaja, oma ala praktik ja asjatundja.

Olev Paukson on aastakümneid uurinud Saarde kihelkonnas ja Kilingi-Nõmmes toimunud sündmusi ning koostanud kogutud materjali põhjal oma kodulinna eri perioode käsitlevaid raamatuid. Tema kui muinsuskaitsja osalusel taastati Punapargis vabadussõja sangarite mälestuskivi juba 1988. aastal ja paigaldati Liivamäe lahingu toimumise kohta mälestusrist. Pauksonil on ka teeneid Saarde kihelkonna vabadussõja ausamba taastamisel. Ta on koostanud oma kollektsioonist teemanäitusi, kajastab olnut järjepidevalt Saarde valla häälekandjas.

Silvia Paluoja on artiklites käsitlenud Pärnumaa ajaloo- ja kultuuripärandit ning on Saarde vallast küüditatute mälestusmärgi püstitamise algatajaid.

Tseremoonia toimus Tallinna Lauluväljaku klaassaalis. Justiitsministeeriumi egiidi all antav autasu asutati 2018. aastal ja kavalerid selgusid viiendat korda. Vabaduse Tammepärja aumärgi annetamise otsuste teeb justiitsministri moodustatud komisjon, mille esimees on justiitsministeeriumi kantsler ja liikmed eri liitude ja reservohvitseride kogu esindajad. Tavakohaselt austab justiitsminister laureaate 31. augustil, vaba Eesti päeval, mil tähistatakse Vene sõjaväe lahkumist meie koduriigi territooriumilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles