Presidendi kodukaunistamise auhindu rändas mitmesse Pärnumaa nurka

Pärnu Postimees
Copy
President Alar Karis tunnustas kaunite kodude omanikke tänavu Mustvees.
President Alar Karis tunnustas kaunite kodude omanikke tänavu Mustvees. Foto: Presidendi kantselei/Olari Pilnik

President Alar Karis jagas Mustvee kultuurimajas kodukaunistamise auhindade üleandmisel tunnustust viiele Pärnumaa kodule ja ühele äriobjektile.

Põhja-Pärnumaa vallas teenis presidendi auhinna perekond Mägi kodu Pärnu-Jaagupis. Tori vallas pälvis tunnustuse perekond Kalmuse kodu Pulli külas. Häädemeeste vallast valiti tänavuste kaunite kodude sekka Uulu külas asuvad Viisnurga puhkemajad.

Pärnakatest pälvis tunnustuse Jana ja Alari Uusna kodu suvepealinnas, Reet ja Aare Jalaka kodu Paikuse osavallas ning Tiina Tampi ja Avo Miiteri kodu Audru osavallas Papsaare külas.

Anne ja Meelis Kalmus rajasid Tori valda Pulli külla kauni maakodu tiitli väärilise õueala.
Anne ja Meelis Kalmus rajasid Tori valda Pulli külla kauni maakodu tiitli väärilise õueala. Foto: Urmas Luik

President Alar Karis ütles tänavusi kodukaunistamise auhindu üle andes, et kodu kena väljanägemise ja praktilisuse kõrval on praegusel ajal olulised ka säästlikkus, energiatõhusus ja elurikkuse hoidmine.

“Elupaikade kadumine on üks liigirikkuse hääbumise põhjustaja. Meie koduaed võiks aga olla paljude liikide elupaik. Seega, rohkem loovust ja samas isegi laiskust, lastes oma koduaias loodusel pisutki omatahtsi toimetada. Liigirohke ja mitmekesine, see ongi ilus,” lausus president.

Helen ja Arbo Mägi peavad oma õueala lemmikkohaks terrassi, kust avaneb parim vaade kogu aiale. 
Helen ja Arbo Mägi peavad oma õueala lemmikkohaks terrassi, kust avaneb parim vaade kogu aiale. Foto: Mailiis Ollino

Kauni kodu elementideks võivad riigipea sõnutsi olla ühtmoodi nii liigirikas niidumuru, energiatõhus haljastus, kompostihunnik, taaskasutatud materjalidest hooned, nutikas ruutmeetrite kasutus, päikesepaneelid katusel või pisike tuulegeneraator aianurgas.

“Säästlikkus on nüüd heakorra lahutamatu osa. Kodukaunistamise konkursil peabki see olema loomulik osa ilusast kodust, kus ühtviisi on hinnatud ökoloogilised, energeetilised ja esteetilised väärtused. See nõuab loovust ja teadmisi ning olgu see väljakutse igale koduomanikule,” lisas Karis.

Presidendi algatatud kodukaunistamiseliikumise eesmärk on elukeskkonna paremaks muutmine ning Eesti üldilme korrastamine.

Eesti kodukaunistamise ühendus korraldab iga-aastast võistlust “Kaunis Eesti Kodu”, mille võitjatele annab üle auhinnad president.

Loe Pärnumaa tänavustest kaunitest kodudest põhjalikumalt SIIT!

Kauneimaks äriobjektiks valiti Viisnurga puhkemajad.
Kauneimaks äriobjektiks valiti Viisnurga puhkemajad. Foto: Haide Rannakivi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles